Afrikaanse sporenschildpad

Geochelone sulcata
De Afrikaanse sporenschildpad is de op 2 na grootste schildpaddensoort ter wereld. De doorsnee van de schild wordt doorgaans zo’n 80 tot 85 cm. Hij komt voor in centraal Afrika. De naam sporenschildpad verwijst naar de ‘sporen’ of ‘stekels’ die ze op hun poten hebben zitten.

WAT EET HIJ GRAAG?


Afrikaanse sporenschildpadden zijn herbivoren en eten met name grassen, maar ook kruiden en eventueel cactussen. Ze kunnen alleen plantaardig materiaal met veel vezels verdragen.
 

GEDRAG


Deze schildpadden zijn met name in de ochtend en avond actief met het zoeken naar eten. Op het heetst van de dag zullen ze zichzelf ingraven in het zand om af te koelen. Deze schildpadden zijn erg actief en kunnen vrij agressief zijn naar elkaar. Met name mannetjes zullen dan proberen elkaar te rammen of om te gooien.  
 

DIERENWEETJE


Veel plaatselijke populaties sporenschildpadden verdwijnen op dit moment op een rap tempo, met name in Mali, Niger en Ethiopië. Dit komt met name door overbegrazing van gedomesticeerd vee in die regionen. Hierdoor neemt het voedselaanbod voor de sporenschildpad sterk af en kan deze daar dus niet meer overleven.
Klasse:
Reptielen
Orde:
Schildpadden
Familie:
Landschildpad
Leefgebied:
Warme droge graslanden zoals savannes
Gewicht:
36 - 50 kg
Max. Leeftijd:
80 tot 100 jaar
Draagtijd:
Ongeveer 8 maanden
Status:
Kwetsbaar