Afrikaanse sporenschildpad

Geochelone sulcata
Deze schildpadden zijn echte zwaargewichten en kunnen tot wel 100 kg wegen. Het is de grootst levende schildpad op het vasteland. Het verschil tussen man en vrouw is de grootte. Een mannetje is vaak groter dan een vrouwtje. Een vrouwtje weegt tot ongeveer 50 kg en kan 60 cm groot worden. Een ander verschil tussen man en vrouw is de onderkant van het schild. Die van een mannetje is namelijk hol.
 

Voeding

Afrikaanse sporenschildpadden zijn herbivoren en eten met name grassen, maar ook kruiden en eventueel cactussen. Ze kunnen alleen plantaardig materiaal met veel vezels verdragen.
 

Gedrag

Deze schildpadden zijn met name in de ochtend en avond actief met het zoeken naar eten. Op het heetst van de dag zullen ze zichzelf ingraven in het zand om af te koelen. Deze schildpadden zijn erg actief en kunnen vrij agressief zijn naar elkaar. Met name mannetjes zullen dan proberen elkaar te rammen of om te gooien. 
 

Voortplanting

Tijdens de paring maken mannetjes een geluid dat op het balken van een ezel lijkt. Een vrouwtje legt ongeveer 30 eieren per keer. Het uitkomen van de eieren duurt vaak lang, omdat de temperatuur en de conditie goed moet zijn. Daarom kan het wel eens 3 tot 5 maanden duren voordat er kleine schildpadjes zijn.
 

Weetjes               

  • Veel populaties sporenschildpadden verdwijnen op dit moment in een rap tempo, met name in Mali, Niger en Ethiopië. Dit komt door overbegrazing van vee. Hierdoor neemt het voedselaanbod voor de sporenschildpad sterk af en kan deze daar dus niet meer overleven.
  •  

    Klasse:
    Reptielen
    Orde:
    Schildpadden
    Familie:
    Landschildpad
    Leefgebied:
    Warme droge graslanden zoals savannes
    Gewicht:
    80 tot 100 kg
    Max. Leeftijd:
    80 tot 100 jaar
    Draagtijd:
    Ongeveer 8 maanden
    Status:
    Kwetsbaar