Baardagaam

Pogona vitticeps
De baardagaam is een kleine hagedis die voorkomt in Australië. Hij wordt ongeveer 50 tot 60 cm lang, waarbij het mannetje groter wordt dan het vrouwtje.

Wat eet hij graag?


De baardagaam is een omnivoor, een alleseter dus. Het is ook een opportunist en zal dus eten wat hij het eerste tegenkomt, dit komt omdat ze van nature voorkomen in voedselarme gebieden. Ze eten planten insecten en zo heel af en toe een klein knaagdiertje of hagedisje.
 

Gedrag


Een interessante vertoning van de baardagaam is het 'knikken' met het hoofd. Dit doen mannetjes om andere mannetjes te intimideren of om indruk te maken op een vrouwtje. Daarnaast hebben baardagamen, zoals de naam al zegt, een mooie baard die ze op kunnen zetten om indruk te maken op elkaar. 
 

Dierenweetje


De baardagaam heeft relatief goed zicht en ziet ook alles in kleur. Hij heeft wel wat moeite met diepte zicht. Hij heeft wel een orgaan op het hoofd die licht en schaduw waarneemt. De baardagaam heeft ook een goed reukvermogen en kan via de grond trillingen voelen van andere dieren wanneer hij met zijn buik op de grond ligt.
Klasse:
Reptielen
Orde:
Schubreptielen
Familie:
Agamen
Leefgebied:
Van woestijnen tot droge bosgebieden
Gewicht:
280 tot 510 gram
Max. Leeftijd:
10 tot 15 jaar
Draagtijd:
55 tot 75 dagen
Status:
Niet beoordeeld