Koningspython

Python regius
De koningspython is een wurgslang die voorkomt in Afrika. Wanneer de python uit het ei kruipt is hij tussen de 25 en 43 cm lang. Een volwassen slang wordt tussen de 100 en 150 cm lang, bij hoge uitzondering worden ze wel eens langer. Vrouwtjes zijn over het algemeen groter als de mannetjes. 

De 'wildkleur' van de koningspython is donkerbruin en lichtbruin gevlekt, met een lichte onderbuik. In gevangenschap komen allerlei kleursoorten voor waarop de dieren gefokt worden om de waarde te verhogen. 

Wat eet hij graag?


De koningspython is een roofdier en vangt zijn prooi door middel van een hinderlaag. Dit houdt in dat hij zich ergens verbergt en als er een prooi langs komt schiet hij naar voren om hem te vangen. Vervolgens wikkelt hij zijn gespierde lijf om het diertje en drukt zo alle lucht eruit zodat het dier stikt. Als de prooi dood is slokt de slang hem in één keer op. Koningspythons eten vrijwel alleen knaagdieren die op de grond leven.
 

 

Gedrag

 

De koningspython is geen agressieve slang en zal zich eerder verstoppen dan zijn vijand aan te vallen. De koningspython staat er om bekend om in geval van gevaar zich volledig op te rollen tot een soort bal. Het hoofd bevindt zich dan in het midden van de bal. Om deze reden wordt de koningspython ook wel Bal python genoemd. 
 

Dierenweetje


In lokale gebieden worden koningspythons bejaagd voor het vlees en voor het leer. De grootste dreiging op dit moment is echter de internationale handel. De koningspython is een populair huisdier en wordt hierom vaak uit het wild gevangen en verkocht. 

 

 

Klasse:
Reptielen
Orde:
Schubreptielen
Familie:
Pythons
Leefgebied:
Graslanden, savannes en open bosgebieden
Gewicht:
1 tot 2,5 kg
Max. Leeftijd:
Gemiddeld 20 jaar in gevangenschap
Draagtijd:
44 tot 54 dagen
Status:
Niet bedreigd