Koningspython

Python regius

De koningspython is een wurgslang die voorkomt in West-Afrika en is dus niet giftig. Ze leven in droge gebieden zoals savannen en bossen, maar wel het liefst in de buurt van water. Een volwassen slang wordt tussen de 100 en 150 cm lang, waarbij de vrouwtjes over het algemeen groter worden dan de mannetjes. De 'wildkleur' van de koningspython is donkerbruin en lichtbruin gevlekt, met een lichte onderbuik. In gevangenschap komen allerlei kleursoorten voor waarop de dieren gefokt worden om de waarde te verhogen.
 

Voeding

De koningspython is een roofdier en vangt zijn prooi meestal ‘s nachts door middel van een hinderlaag. Dit houdt in dat hij zich ergens verbergt en als er een prooi langs komt schiet hij naar voren om hem te vangen. Vervolgens wikkelt hij zijn gespierde lijf om het diertje en drukt zo alle lucht eruit zodat het dier stikt. Als de prooi dood is slokt de slang hem in één keer op. Koningspythons eten knaagdieren die op de grond leven, maar ook amfibieën, hagedissen en vogels.
 

Gedrag

De koningspython is geen agressieve slang en zal zich eerder verstoppen dan zijn vijand aanvallen. De koningspython staat er om bekend om - in geval van gevaar - zich volledig op te rollen tot een soort bal. Het hoofd bevindt zich dan in het midden van de bal. Om deze reden wordt de koningspython ook wel bal-python genoemd.
 

Voortplanting

Een legsel van deze slang bevat vaak 3 tot 8 eieren. Deze eieren worden uitgebroed tussen rotsen of in holen onder de grond. Wanneer de python uit het ei kruipt is hij tussen de 25 en 43 cm lang.
 

Weetjes

 • In lokale gebieden worden koningspythons bejaagd voor het vlees en het leer. De grootste dreiging op dit moment is de internationale handel. De koningspython is een populair huisdier en wordt hierom vaak uit het wild gevangen en verkocht.
 •  

 • De soortaanduiding Regius betekent Koning of Koninklijk. Toch past deze naam niet helemaal bij de slang. Alle andere slangen die de naam koning dragen, eten hun kleinere soorten op. Deze koningspython is daar een uitzondering op.
   
 • De koningspython kan in gevangenschap 40 jaar oud worden.
 •  

  Klasse:
  Reptielen
  Orde:
  Schubreptielen
  Familie:
  Pythons
  Leefgebied:
  Graslanden, savannes en open bosgebieden
  Gewicht:
  1 tot 2,5 kg
  Max. Leeftijd:
  Gemiddeld 20 jaar in gevangenschap
  Draagtijd:
  44 tot 54 dagen
  Status:
  Niet bedreigd