Koi karper

Cyprinus carpio
De officiële naam van deze vis in het Japans is Nishikigoi, wat 'gekleurde karper' betekent. Japanse rijstboeren hielden de vissen als voedsel en begonnen in de 19de eeuw met opvallende kleuren te kweken zoals we de koi op de dag van vandaag kennen. Deze vis kwam naar Europa toen het transport een stuk gemakkelijker werd, mede door de uitvinding van plastic zakken.
 

Voeding

De koi heeft geen maag, maar een maagdarmkanaal. Door teveel voeren zal er voer in het water achter blijven wat het water snel vies maakt. Ze eten graag speciale koi-vissenvoer en moet dus regelmatig in kleinere porties gegeven worden.
 

Gedrag

Het houden van koi-karpers is niet altijd gemakkelijk. Hun gezondheid gaat snel achteruit als ze last hebben van stress. Dit kan al komen door een verkeerde samenstelling van het water of onregelmatig voeren. De koi is een koudwater vis, en zal het beste gedijen in een temperatuur van 15 tot 25 graden. Wanneer de watertemperatuur in de winter daalt tot onder de 10 graden, stopt bij de koi de stofwisseling en hoeft hij tijdelijk niet gevoerd te worden. 
 

Weetjes

 • Je kunt de koikarper zelfs leren om uit je hand te eten
   
 • Wanneer de stofwisseling stil komt te staan is de koi vatbaarder voor ziektes, omdat het immuunsysteem verzwakt
   
 • Een koi kan gemiddeld een jaar of 20 tot 30 worden. De oudste werd zelfs 200 jaar!

 •  
  Klasse:
  Straalvinnigen
  Orde:
  Karperachtigen
  Familie:
  Eigenlijke karpers
  Leefgebied:
  Water
  Gewicht:
  Wisselend
  Max. Leeftijd:
  20 tot 30 jaar
  Draagtijd:
  -
  Status:
  -