Koi karper

Cyprinus carpio
De officiële naam van deze vis in het Japans is Nishikigoi, wat 'karper met kleurig kleed' betekent. De vis is daarom ook een opvallende verschijning in menig vijvers. In kleine vijvers worden ze niet groter dan 50 centimeter, maar als ze genoeg ruimte hebben kunnen ze groter worden. Japanse rijstboeren hielden de vissen als voedsel en begonnen in de 19de eeuw met opvallende kleuren te kweken zoals we de koi op de dag van vandaag kennen. Deze vis kwam naar Europa toen het transport een stuk gemakkelijker werd, mede door de uitvinding van plastic zakken.
 

Voeding

De koi is een omnivoor en eet dierlijk en plantaardig materiaal. Ze eten speciale koi-vissenvoer (pellets), maar het kan ook aangevuld worden met sla en regenwormen. 
 

Gedrag

De koi komt niet in het wild voor. Wel zijn het actieve vissen, die de hele dag op zoek zijn naar eten. Ze wroeten met name door de bodem of zijn aan het wateroppervlak te vinden. Het houden van koi-karpers is niet altijd gemakkelijk. Hun gezondheid gaat snel achteruit als ze last hebben van stress. De koi is een koudwater vis en zal het beste gedijen in een temperatuur van 15 tot 25 graden. Wanneer de watertemperatuur in de winter daalt tot onder de 10 graden, stopt bij de koi de stofwisseling en hoeft hij tijdelijk niet gevoerd te worden. 
 

Voortplanting

Het verschil tussen man en vrouw is lastig te zien. Mannetjes zijn overwegend slanker en kleiner dan vrouwtjes. Ook hebben de mannen puntige borstvinnen. Het vrouwtje legt, meestal in de lente, tienduizenden eitjes in de vijver, die daarna door het mannetje bevrucht worden. Deze eitjes worden vaak opgegeten door de ouders. De overgeblevenen komen na ongeveer 7 dagen uit. 
 

Weetjes

 • Je kunt de koikarper zelfs leren om uit je hand te eten
   
 • Wanneer de stofwisseling stil komt te staan is de koi vatbaarder voor ziektes, omdat het immuunsysteem verzwakt
   
 • Een koi kan tussen de 18 en 40 jaar oud worden. De oudste werd zelfs 200 jaar!

 •  
  Klasse:
  Straalvinnigen
  Orde:
  Karperachtigen
  Familie:
  Eigenlijke karpers
  Leefgebied:
  Stromende, zoetwater meren en rivieren
  Gewicht:
  Gemiddeld 2,25 kg
  Max. Leeftijd:
  tussen 18 en 40 jaar
  Draagtijd:
  -
  Status:
  Kwetsbaar