Steur

Acipenser gueldenstaedtii
De steur komt in veel Oost-Europese landen voor, van Azerbeidzjan tot Turkije en Rusland en van Hongarije en Bulgarije tot Iran. Ze is ook in Europa geïntroduceerd en leeft in zowel zoet als zout water. De steur behoort tot een oude en unieke groep beenvissen die uit de tijd van de dinosaurussen stamt. Hij kan wel 4 meter lang en 160 kg zwaar worden. Meestal worden ze niet groter dan 2,40 meter en bereiken een gewicht van 115 kg. 
 

Voeding

Hij eet graag weekdieren, schaaldieren en kleine vissen zoals grondels, ansjovis en sprot.
 

Gedrag

De steur leeft solitair (alleen), maar tijdens de winterslaap en tijdens de paartijd ook in groepen (scholen). 
 

Voortplanting

Mannetjes planten zich om de 2 tot 3 jaar voort, vrouwtjes om de 4 tot 6 jaar. Deze vissen trekken vanuit zee de rivieren op om te 'paaien'. Ze gaan dan naar de Kaspische zee, Zwarte zee en de zee van Azov. Ze paaien bij een watertemperatuur van 9 tot 11 graden. De larven trekken in mei / juni stroomafwaarts en groeien snel. Ze verhuizen eerst naar ondiepe wateren, voordat ze naar zee trekken. 
 

Weetjes

  • De steur kan alleen vooruit zwemmen en zijn dus minder wendbaar dan andere vissen
     
  • Ze planten zich maar langzaam voort, waardoor ze kwetsbaar zijn door bijvangst in de visserij
     
  • De vraag naar zowel vlees als kaviaar is een grote bedreiging voor bijna alle soorten steuren.
  • Klasse:
    Straalvinnigen
    Orde:
    Steurachtigen
    Familie:
    Steuren
    Leefgebied:
    Zowel zoet als zout water
    Gewicht:
    65 tot 115 kg
    Max. Leeftijd:
    In de natuur tot 35 jaar, max 48 jaar
    Draagtijd:
    Ze kunnen het hele jaar door eitjes leggen
    Status:
    Ernstig bedreigd