Blauwgele ara

Ara ararauna
Blauwgele ara's zijn grote papegaaiachtigen van 81 tot 92 cm lang, met een spanwijdte van 104 tot 114 cm. Ze zijn erg opvallend vanwege hun fel gekleurde verenkleed die, zoals de naam al zegt, blauw met geel is. Mannetjes en vrouwtjes zien er qua uiterlijk hetzelfde uit, alleen is de man iets forser gebouwd of heeft een bredere snavel. De ara kom je tegen in Zuid-Amerika, waaronder Colombia, Brazilië, Suriname, Peru, Panama en Bolivia. Ze leven in droge gebieden zoals savannes, maar ook in tropische regenwouden en vaak in de buurt van water.
 

Voeding

De blauwgele ara eet voornamelijk zaden, noten, nectar, boomschors en fruit. Deze vogel heeft een enorm krachtige snavel waarmee hij met gemak grotere noten zoals walnoten kan kraken. In het wild eet de ara wel eens klei uit rivierbeddingen, dit helpt met het verteren van giftige stoffen uit onrijpe zaden die ze mogelijk hebben ingeslikt.
 

GEDRAG

De blauwgele ara leeft voornamelijk in paren. Vaak kun je ze ook in paartjes zien vliegen. Ze vliegen dan zo dicht bij elkaar, dat hun vleugels elkaar bijna raken! Soms verzamelen meerdere koppels zich bij elkaar en vormen ze een grote zwerm. In het wild zijn ara's erg schuwe dieren die snel schreeuwend opvliegen zodra er gevaar dreigt.
 

Voortplanting

Man en vrouw vormen een koppel voor het leven zodra ze elkaar hebben gevonden. Nesten maken ze in boomholtes. Broeden gebeurt tussen december en mei, dit ligt een beetje aan het leefgebied. In Colombia broeden de vogels vroeg (december tot februari), terwijl het in Suriname later kan zijn namelijk februari tot maart. Meestal legt het vrouwtje 2 tot 3 eieren die na ongeveer 28 dagen uitkomen. De jongen hebben na 80 dagen een geheel verenkleed en na 90 dagen vliegen ze het nest uit. In het wild worden ara’s zo’n 50 tot 60 jaar, terwijl ze in gevangenschap een leeftijd kunnen bereiken van 80 jaar.
 

Weetjes

  • De blauwgele ara kan zich goed aanpassen aan zijn leefomgeving. Ara's die in gevangenschap gehouden worden en regelmatig contact met mensen hebben zullen proberen te communiceren met mensen door ze te imiteren. 
     
  • Luide geluiden maken, zoals schreeuwen, en het knagen aan objecten zoals boomstammen is natuurlijk gedrag van een ara.
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Papegaaiachtigen
    Familie:
    Papegaaien
    Leefgebied:
    Regenwoud
    Gewicht:
    900 tot 1800 gram
    Max. Leeftijd:
    50 jaar
    Broedtijd:
    24 tot 28 dagen
    Status:
    Niet bedreigd