Europese bijeneter

Merops apiaster
De Europese bijeneter is een klein vogeltje dat voorkomt in Europa en Afrika. Ze zijn ongeveer 27 tot 30 cm lang met een spanwijdte van tussen de 45 en 50 cm. Ze hebben een dikke, donker gekleurde snavel die iets omlaag gebogen is. Het verenkleed bestaat uit een kastanjebruine bovenkant, lichtblauwe onderbuik en gele keel.

WAT EET HIJ GRAAG?


Zoals de naam al doet vermoeden eet de bijeneter met name bijen van verschillende grootte. Daarnaast eten ze ook andere insecten zoals libellen. Als ze een insect gevangen hebben zullen ze die meenemen naar een tak en het dier daarop dood slaan. Angels van insecten worden op dezelfde manier onschadelijk gemaakt, zodat de vogel niet gestoken word.  
 

GEDRAG


Bijeneters zijn overdag actief en zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken en vangen van voedsel. Het zijn trekvogels die vaak in kolonies nesten. Het nest word gemaakt in oevers die droog staan, hier word een gang in gegraven met aan het einde een nestkamertje.
 

DIERENWEETJE


Vanwege hun voorliefde voor het eten van bijen, zijn deze vogeltjes vaak te vinden in de buurt van plekken waar bijenkasten staan en akkers. Omdat de prooien lastig te vangen zijn en de vangtechniek vrij ingewikkeld is, is het vaak moeilijk voor jonge vogels om deze snel onder de knie te krijgen. Hierom blijven de ouders de jongen voeren tot zij zelf insecten kunnen vangen. 
Klasse:
Vogels
Orde:
Scharrelaarvogels
Familie:
Bijeneters
Leefgebied:
Verschillende gebieden, maar altijd in de buurt van zoet water
Gewicht:
44 - 78 gram
Max. Leeftijd:
Tot 6 jaar in het wild
Broedtijd:
3 tot 4 weken
Status:
Niet bedreigd