Europese bijeneter

Merops apiaster
De Europese bijeneter is een klein vogeltje dat voorkomt in Europa en Afrika. Ze zijn ongeveer 27 tot 30 cm lang met een spanwijdte van tussen de 45 en 50 cm. Ze hebben een dikke, donker gekleurde snavel die iets omlaag gebogen is. Het verenkleed bestaat uit een kastanjebruine bovenkant, lichtblauwe onderbuik en gele keel. De bijeneter is vrijwel altijd te vinden in de buurt van rivieren, plassen of steile oevers.
 

Voeding

Zoals de naam al doet vermoeden eet de bijeneter met name bijen van verschillende grootte, maar ook andere angeldragende insecten zoals hommels en wespen worden gegeten. Daarnaast eten ze ook veel andere insecten zoals libellen, kevers, vlinders en vliegen. Als ze een insect gevangen hebben zullen ze die meenemen naar een tak en het dier daarop dood slaan. Angels van insecten worden op dezelfde manier onschadelijk gemaakt, zodat de vogel niet gestoken wordt. 
 

Gedrag

Bijeneters zijn overdag actief en zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken en vangen van voedsel. Het zijn trekvogels die vaak in kolonies nesten. Het nest wordt gemaakt in oevers die droog staan, hier wordt een gang in gegraven met aan het einde een nestkamertje. De bijeneter legt eieren vanaf mei en heeft 1 legsel per jaar met ongeveer 4 tot 10 eieren.
 

Weetjes

  • Vanwege hun voorliefde voor het eten van bijen, zijn deze vogeltjes vaak te vinden in de buurt van plekken waar bijenkasten staan en akkers. Omdat de prooien lastig te vangen zijn en de vangtechniek vrij ingewikkeld is, is het vaak moeilijk voor jonge vogels om deze snel onder de knie te krijgen. Hierom blijven de ouders de jongen voeren tot zij zelf insecten kunnen vangen.
     
  • In 1964 nestelde de bijeneter voor het eerst in Nederland
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Scharrelaarvogels
    Familie:
    Bijeneters
    Leefgebied:
    Verschillende gebieden, maar altijd in de buurt van zoet water
    Gewicht:
    44 - 78 gram
    Max. Leeftijd:
    Tot 6 jaar in het wild
    Broedtijd:
    3 tot 4 weken
    Status:
    Niet bedreigd