Goudfazant

Chrysolophus pictus
Deze mooie fazanten komen uit de bergachtige gebieden van China. Ze komen daarom op grote hoogtes voor. Vooral de hanen zijn een opvallende verschijning met hun goudgele kam, kraag en veren. Het verenkleed van een vrouwtje is een stuk soberder, namelijk beigebruin met zwarte strepen. 
 

Voeding

Voedsel zoeken gebeurt op de grond en ze eten voornamelijk graan, bladeren en ongewervelde dieren. 
 

Gedrag

De goudfazant is een onhandige vlieger en loopt daarom liever op de grond. Overnachten doen ze op een vaste plek op zo'n 3,5 meter hoogte. In het paarseizoen zijn goudfazanten monogaam, buiten deze periode leven ze in paren of kleinere groepjes. 
 

Voortplanting

Een haan laat in de paartijd een metaalachtige roep horen. In deze periode kan er hevig gevochten worden tussen de mannetjes. De balts gaat als volgt: snel om de hen heen rennen en plotseling van richting veranderen plus de kraag opzetten en sissende geluiden maken. Voor het leggen van eieren zondert de hen zich af, waarbij ze zo'n 5 tot 12 eieren legt. In 23 dagen worden deze eieren uitgebroed. Na vier maanden zijn de kuikens zelfstandig en verlaten ze de moeder.
 

Weetjes

  • Deze fazant wordt ook wel de goudkraagfazant genoemd
  • Een haan zet tijdens de balts zijn kraag op
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Hoendervogels
    Familie:
    Fazanten
    Leefgebied:
    Bergachtige gebieden
    Gewicht:
    350-875 gram
    Max. Leeftijd:
    5 tot 6 jaar in het wild
    Broedtijd:
    22 tot 23 dagen
    Status:
    Niet bedreigd