Gras- muis en valkparkiet

Melopsittacus undulatus
Parkieten zijn kleine papegaaiachtigen met een lange staart. De bekendste is waarschijnlijk de grasparkiet, die zijn oorsprong kent in Australië. De grasparkiet is van nature groen, maar er zijn ook meerdere kleuren zoals blauw, wit, grijs en geel. Naast de grasparkiet leven er ook muis en valkparkieten in BestZOO. De muisparkiet kent zijn oorsprong in Argentinië en Brazilië, terwijl de valkparkiet ook uit Australië komt. 
 

Voeding

De parkiet eet graag graszaden, maar ook kleine stukjes groente, fruit, insecten, appelschillen en kruiden zoals peterselie of basilicum vinden ze lekker.
 

Gedrag

Parkieten zijn vrolijk, ondernemend en kunnen erg tam worden. Wel zijn het vogels die van gezelschap houden, dus ze leven graag in koppels of grote groepen (ook wel zwermen genaamd).
 

Voortplanting

Parkieten broeden in een nestkastje waar de eieren dicht bij elkaar kunnen liggen. Hierdoor zijn ze gemakkelijker uit te broeden voor het vrouwtje. Het mannetje zorgt voor het eten, terwijl het vrouwtje op de eieren broedt. De eieren komen na ongeveer 18 dagen uit. De kleine kuikens zijn nu nog kaal en roze, maar piepen al erg hard om voedsel. Het voeren gaat volgens een vaste volgorde, de grootste krijgt als eerste te eten en de kleinste pas als laatste. Veren krijgen de kuikens na 28 dagen en na 33 dagen verlaten ze het nest.
 

Weetjes

  • Mannetjes en vrouwtjes zijn te herkennen aan de gekleurde neusdop. Een vrouwtje heeft namelijk een roze tot lichtbeige neusdop, terwijl die van een mannetje blauw is.
     
  • Een parkiet kan in gevangenschap gemiddeld zo’n 5 tot 8 jaar worden, maar er zijn gevallen bekend waarbij een leeftijd van 15 tot 20 jaar werd bereikt.
     
  • Het vrouwtje eet de lege eierschalen op (die erg rijk zijn aan kalk) en gebruikt dit als voedsel voor haar jonge parkieten. 
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Papegaaiachtigen
    Familie:
    Papegaaien van de Oude Wereld
    Leefgebied:
    Bossen en landbouwgebieden
    Gewicht:
    30 tot 40 gram
    Max. Leeftijd:
    Gemiddeld 5 tot 8 jaar
    Broedtijd:
    18 dagen
    Status:
    Niet bedreigd