Kalkoen

Meleagris gallopavo
De kalkoen is te herkennen aan zijn naakte kop, vlezige blauw/rode lellen en klokkende roep. Verschil tussen man en vrouw is te zien aan de kleur, mannetjes zijn namelijk kleurrijker dan vrouwtjes en hebben sporen en een baard. De vogel is afkomstig uit Noord- en Midden-Amerika waar hij door Maya's werd gehouden in bosrijke gebieden.
 

Voeding

Kalkoenen zijn omnivoren, dus naast noten, zaden, blaadjes, kruiden, wortels, knoppen en bloemen, eten ze ook wel eens salamanders, insecten en andere ongewervelde dieren.
 

Gedrag

Kalkoenen leven buiten het broedseizoen in groepjes van zo'n 20 vogels. In het broedseizoen verandert dit en heeft ieder mannetje een eigen territorium, waarin ook wel eens gepikt, gekrabt of een klap uitgedeeld wordt met hun vleugels. Verder zijn het vogels die voornamelijk op de grond verblijven en weinig vliegen. Ze kunnen het wel, maar enkel en alleen kleine afstanden.

 

Voortplanting

Het broedseizoen is van januari tot februari. De balts gebeurt met de staart in waaiervorm, laaggehouden vleugels, opgeheven kop en natuurlijk worden er klokkende geluiden gemaakt om vrouwtjes aan te trekken. De haan paart met meerdere hennen. De hen bouwt na de paring een nest op de grond in een kuil en legt daarin 8 tot 20 eieren. Na 25 tot 31 dagen komen deze eieren uit. Na 24 uur lopen de kuikens al rond en eten zelfstandig mee. Jonge kalkoenen blijven 4 tot 10 maanden bij de moeder. 
 

Weetjes

  • Een volwassen kalkoen beschikt over 5.000 tot 6.000 veren
     
  • Ze kunnen behoorlijk hard rennen, namelijk 40 kilomter per uur en halen vliegsnelheden tot 90 kilometer per uur
     
  • Op Thanksgiving Day staat traditioneel kalkoen op het menu van de Amerikanen. John F. Kennedy at waarschijnlijk als eerste Amerikaanse president een geschonken kalkoen niet op. Sporadisch werd een kalkoen gespaard door een president. 
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Hoendervogels
    Familie:
    Fazantachtigen
    Leefgebied:
    Bosrijke gebieden
    Gewicht:
    10 kilo
    Max. Leeftijd:
    13 jaar
    Broedtijd:
    25 tot 31 dagen
    Status:
    Niet bedreigd