Kalkoen

Meleagris gallopavo
De kalkoen is te herkennen aan zijn naakte kop, vlezige blauw/rode lellen en klokkende roep. Verschil tussen man en vrouw is te zien aan de kleur, mannetjes zijn namelijk kleurrijker dan vrouwtjes en hebben sporen en een baard. De vogel is afkomstig uit Noord- en Midden-Amerika waar hij door Maya's werd gehouden in bosrijke gebieden. 
 

Voeding

Kalkoenen zijn omnivoren, dus naast zaden, kruiden, wortels, knoppen en bloemen, eten ze ook wel eens insecten. 
 

Gedrag

Kalkoenen leven buiten het broedseizoen in groepjes van zo'n 20 vogels. In het broedseizoen verandert dit en heeft ieder mannetje een eigen territorium, waarin ook wel eens gepikt, gekrabt of een klapt uitgedeeld wordt met hun vleugels. Verder zijn het vogels die voornamelijk op de grond verblijven en weinig vliegen. Ze kunnen het wel, maar enkel en alleen kleine afstanden.

 

Voortplanting

De balts gebeurt met de staart in waaiervorm, laaggehouden vleugels, opgeheven kop en natuurlijk worden er klokkende geluiden gemaakt om vrouwtjes aan te trekken. De haan paart met meerdere hennen. De hen bouwt na de paring een nest op de grond en legt daarin 8 tot 20 eieren. Na 25 tot 31 dagen komen deze eieren uit. Na 24 uur lopen de kuikens al rond en eten zelfstandig mee. Jonge kalkoenen blijven 4 tot 10 maanden bij de moeder. 
 

Weetjes

 • Een volwassen kalkoen beschikt over 5.000 tot 6.000 veren
   
 • Ze kunnen behoorlijk hard rennen, namelijk 40 kilomter per uur en halen vliegsnelheden tot 90 kilometer per uur
 • Klasse:
  Vogels
  Orde:
  Hoendervogels
  Familie:
  Fazantachtigen
  Leefgebied:
  -
  Gewicht:
  10 kilo
  Max. Leeftijd:
  12 jaar
  Broedtijd:
  25 tot 31 dagen
  Status:
  Niet bedreigd