Kip (Noord-Hollands hoen)

Gallus gallus domesticus
De Noord-Hollands hoen is een kippenras uit Noord-Holland (Assendelft). Oorspronkelijk is het een vleeskippenras. Ze zijn groot, breed en zwaar gebouwd. Het gewicht van de hanen is 3,5 tot 4 kg en dat van de hennen 2,75 tot 3,25 kg. Het ras komt alleen nog maar in de kleurslag koekoek voor. Dit kippenras werd rond 1900 gecreëerd om aan de toenmalige grote vraag aan lichtgekleurd vlees te voldoen. Vele jaren bleef het Noord-Hollands hoen een grote rol spelen in de productie van kippenvlees, totdat in 1977 de grote fabrieken haar deuren sloten. 
 

Voeding

Ze eten graag legkorrel en insecten zoals wormen. 
 

Gedrag

Het Noord-Hollands hoen is een rustig ras. Dit komt door de grote, forse bouw waardoor bewegen en vliegen lastiger is. Ze vliegen daarom ook zelden tot nooit. Ze staan er om bekend goed tam te worden, zolang de verzorger wat tijd met ze doorbrengt. Noord-Hollandse blauwen verdragen soortgenoten goed, alleen hanen die samen gehouden worden kunnen wel eens gaan vechten. 
 

Voortplanting

Noord-Hollandse blauwen leggen tussen de 125 en 175 eieren per jaar. Broedsheid wordt nauwelijks waargenomen, maar als de hen wel broeds is voert zij haar taak over het algemeen naar behoren uit. 
 

Weetjes

 • De kuikens verschillen duidelijk, zo zijn hennenkuikens een stuk donkerder dan haantjes. 
 • Klasse:
  Vogels
  Orde:
  Hoendervogels
  Familie:
  Fazantachtigen
  Leefgebied:
  Verschillend
  Gewicht:
  3 tot 4 kg
  Max. Leeftijd:
  5 tot 10 jaar
  Broedtijd:
  21 dagen
  Status:
  Niet bedreigd