Kroonkraanvogel

Balearica regulorum
De kroonkraanvogel komt voor in oost en zuidelijk Afrika op graslanden, moerasgebieden, savannes en landerijen. Opvallend aan de kroonkraanvogel zijn de gouden kruinveren (een soort kroontje), grijs verenkleed en rode lellen aan de keel. Man en vrouw zien er beide hetzelfde uit. Ze zijn ongeveer 100 tot 110 centimeter groot en wegen 3 tot 4 kilogram. De roep van deze vogel klinkt als ma-ham.

Voeding

Voedsel wordt op grasvlaktes gezocht. Ze eten insecten, gras, zaden, granen, bessen en kleine zoogdieren.
 

Gedrag

Deze kroonkraanvogels zijn de enige kraanvogels die ook in bomen zitten. Het grootste deel van de dag zijn ze bezig met het zoeken naar voedsel. Door met de poten te stampen komen insecten uit de grond vanzelf naar boven. Ze leven in groepen van zes tot twintig dieren. Deze vogels hebben een waar talent voor dansen. Ze springen in de lucht met de vleugels half open, draaien om elkaar heen en maken tenslotte een buiging. Als dat geen indruk maken is?
 

Voortplanting

Broeden gebeurt in moerassen of in bomen. Nesten worden gemaakt van takken en droog gras. Het vrouwtje legt 2 tot 4 eieren en worden in 28 tot 31 dagen uitgebroed. Kuikens groeien snel op en bezitten al jong over de grote lange poten. Ze kunnen meteen al lopen, vliegen duurt eventjes… daar hebben ze 2 a 3 maanden de tijd voor nodig. Beide ouders zorgen voor de jongen. Als er gevaar dreigt wordt het nest fel verdedigd.
 

Weetjes

  • In Oeganda is de kroonkraanvogel een nationaal symbool en de vogel prijkt daar op de vlag van Oeganda
     
  • Hij wordt met uitsterven bedreigd door het verdwijnen van leefgebied
     
  • Er bestaan Afrikaanse stammen die de baltsende kroonkraanvogel opnemen in hun dans
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Kraanvogelachtigen
    Familie:
    Kraanvogels
    Leefgebied:
    Moeras, gras, savanne
    Gewicht:
    3 tot 4 kilogram
    Max. Leeftijd:
    20 jaar
    Broedtijd:
    28 tot 31 dagen
    Status:
    Bedreigd