Lori van de blauwe bergen

Trichoglossus haematodus moluccanus
Dit kleurrijk vogeltje wordt ook wel de Lori van de Blauwe Bergen genoemd en komt voor in het oosten van Australië en het eiland Tasmanië. Hij wordt ook wel een regenbooglori genoemd. Deze papegaaiensoort is ongeveer 30 cm lang en vanwege zijn mooie verenkleed en actieve temperament maakt het tot een geliefd en populair huisdier. Verschil tussen mannelijke en vrouwelijke dieren is niet op het oog te zien, daar is nader onderzoek voor nodig.
 

Voeding

De lori eet meestal nectar en stuifmeel uit bloemen van struiken en bomen. Om goed bij de nectar te kunnen hebben ze een soort borsteltje aan het einde van de tong zitten. Daarnaast eten ze ook regelmatig fruit, zaden en soms insecten.
 

Gedrag

Regenbooglori’s leven in grote groepen van soms wel honderden dieren. Ze gaan meestal wel in kleinere groepen op zoek naar eten, maar komen altijd weer samen om uit te rusten. Lori’s zijn speels, nieuwsgierig, actief en vrij intelligente en luidruchtige vogels. Dat zullen ze ook zeker laten merken in huis, omdat ze graag klimmen, knagen en snel om aandacht vragen. Ze richten zich dan op één persoon, hierdoor kan hij fel uit de hoek komen naar andere vogels. De lori’s zijn monogaam en beide ouders zorgen voor de jongen. Wanneer de jongen ongeveer 2 jaar oud zijn gaan zij zelf op zoek naar een partner.
 

Weetjes

 • De regenbooglori heeft de meeste ondersoorten van alle papegaaiensoorten ter wereld. Dit zijn er maar liefst 21, waaronder de lori van de blauwe bergen die wij in BestZOO hebben. Vaak vallen deze te onderscheiden van elkaar door kleine verschillen in het verenkleed.
 • Klasse:
  Vogels
  Orde:
  Papegaaiachtigen
  Familie:
  Papegaaien
  Leefgebied:
  Bossen en parken met veel bomen
  Gewicht:
  Ongeveer 150 gram
  Max. Leeftijd:
  30 jaar
  Broedtijd:
  Ongeveer 30 dagen
  Status:
  Niet bedreigd