Magoeari ooievaar

Ciconia maguari
De Magoeari ooievaar is een soort ooievaar die sterk lijkt op de Europese ooievaar die wij ook in Nederland hebben. De magoeari ooievaar komt echter alleen voor in Zuid-Amerika en verschilt een beetje in uiterlijk. Zo heeft de magoeari ooievaar een rode oogvlek om de geel/beige ogen die ontbreekt bij de Europese ooievaar. Verder is de snavel aan de basis blauwwit van kleur en is alleen het puntje rood.

WAT EET HIJ GRAAG?


Magoeari’s eten vooral waterdieren zoals insecten, kikkers, vis en schaaldieren. Daarnaast zullen zij ook soms reptielen of kleine zoogdieren eten die zich in en om het water bevinden. Jagen doen ze vaak alleen of in kleine groepen, waarbij ze door moeras gebieden waden en hier en daar in het water naar prooidieren pikken.
 

GEDRAG


Deze vogels komen vaak voor in kleine groepjes, met name gedurende het broedseizoen waarbij zo’n 5 tot 10 nesten dicht bij elkaar gebouwd worden. Vaak mogen de vrouwen een partner kiezen, maar bij magoeari’s zullen de vrouwtjes een gekozen mannetje moeten benaderen die zijn eigen territorium verdedigd. Hierbij is het eerste contact daardoor meestal vrij agressief en zal het vrouwtje zich dus onderdanig moeten gedragen voor ze geaccepteerd word door het mannetje.
 

DIERENWEETJE


Ooievaars komen wereldwijd voor in oude volksverhalen en mythologiën. Vaak worden ze in verband gebracht met gelukseigenschappen. Verder worden ze onder andere geassocieerd met een ziel (in het oude Egypte), een vrome vrouw of een kuis huwelijk. In de hedendaagse cultuur word een ooievaar vaak als symbool gebruikt bij bevallingen.
Klasse:
Vogels
Orde:
Ooievaarachtigen
Familie:
Ooievaars
Leefgebied:
Moerassen, rietbedden en rijstvelden
Gewicht:
3,8 tot 4,2 kg
Max. Leeftijd:
20 jaar
Broedtijd:
29 tot 32 dagen
Status:
Niet bedreigd