Magoeari ooievaar

Ciconia maguari

De Magoeari ooievaar is een soort ooievaar die sterk lijkt op de Europese ooievaar die wij ook in Nederland kennen. De Magoeari komt echter alleen voor in Zuid-Amerika (in landen als Colombia, Venezuela en Argentinië) en verschilt een beetje in uiterlijk. Zo heeft de Magoeari een rode oogvlek om de geel/beige ogen die ontbreekt bij de Europese ooievaar. Verder is de snavel aan de basis blauwwit van kleur en is alleen het puntje rood.
 

Voeding

Magoeari’s eten vooral waterdieren zoals insecten, kikkers, vis en schaaldieren. Daarnaast zullen zij ook soms reptielen of kleine zoogdieren eten die zich in en om het water bevinden. Jagen doen ze vaak alleen of in kleine groepen, waarbij ze door moerasgebieden waden en hier en daar in het water naar prooidieren pikken.
 

GEDRAG

Deze vogels komen vaak voor in kleine groepjes, met name gedurende het broedseizoen waarbij zo’n vijf tot tien nesten dicht bij elkaar gebouwd worden.
 

Voortplanting

Ze leggen ongeveer 2 tot 3 eieren die ze in 30 dagen uitbroeden. Vaak mogen de vrouwen een partner kiezen, maar bij Magoeari’s zullen de vrouwtjes een gekozen mannetje moeten benaderen die zijn eigen territorium verdedigt. Hierbij is het eerste contact daardoor meestal vrij agressief en zal het vrouwtje zich onderdanig moeten gedragen voor ze geaccepteerd wordt door het mannetje. 
 

Weetjes

 • Ooievaars komen wereldwijd voor in oude volksverhalen en mythologiën. Vaak worden ze in verband gebracht met gelukseigenschappen. Verder worden ze onder andere geassocieerd met een ziel (in het oude Egypte), een vrome vrouw of een kuis huwelijk. In de hedendaagse cultuur wordt een ooievaar vaak als symbool gebruikt bij bevallingen.
 • Klasse:
  Vogels
  Orde:
  Ooievaarachtigen
  Familie:
  Ooievaars
  Leefgebied:
  Moerassen, rietbedden en rijstvelden
  Gewicht:
  3,8 tot 4,2 kg
  Max. Leeftijd:
  20 jaar
  Broedtijd:
  30 dagen
  Status:
  Niet bedreigd