Pauwfazant

Polyplectron bicalcaratum
Deze bijzondere fazant heet niet voor niets de Grijze (Chinquis) 'pauwfazant', want zijn veren lijken wel op die van een pauw. Vooral de veren van de haan! Ze komen in de natuur voor in Azië op onder andere Birma, Thailand, Laos, Vietnam, Bangladesh, Bhutan en China. Hier leven ze in tropische bossen en op hoger gelegen gebieden (tot 2.000 meter). 
 

Voeding

Ze eten vruchten, zaden, insecten, graan, bessen, fruit, meelwormen en termieten. Planten eten ze dan weer niet, waardoor een verblijf er niet kaalgevreten uit komt te zien als je ze in gevangenschap houdt.
 

Gedrag

De fazanten zijn rustig en leven in groepjes, in paren of solitair.
 

Voortplanting

Tot nu toe wordt de fazant als monogaam beschouwd. De hen legt twee eieren rond februari / maart en worden in 21 tot 22 dagen uitgebroed. De haan kan soms opdringerig zijn naar de hen, waardoor ze wel van hem moet kunnen verstoppen. Maar andersom komt ook wel eens voor. Dat juist de haan moet kunnen schuilen. Nesten vind je in het wild in het gras aan de voet van een grote struik of in een holte in dichte begroeiing.
 

Weetjes

  • Pas in het tweede levensjaar krijgen de fazanten het mooie verenkleed
     
  • De haan heeft aan zijn benen één of meerdere sporen zitten. Hier komt zijn Latijnse benaming vandaan. Polyplectron betekent ‘meersporig’. Er wordt gedacht dat een haan met meerdere sporen beter bevrucht, maar daar zijn nog geen onderzoeken naar gedaan. 
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Hoendervogels
    Familie:
    Fazanten
    Leefgebied:
    Tropische bossen
    Broedtijd:
    22 dagen
    Status:
    Kwetsbaar