Roodnek lori

Trichoglossus haematodus moluccanus
De Oranjenek lori is een ondersoort van de regenbooglori, een kleine en kleurrijke papegaaiensoort van ongeveer 30 cm lang. Vanwege zijn mooie verenkleed en zijn actieve temperament is het vogeltje een populair huisdier. In het wild komt hij echter voor in het noorden en oosten van Australië.

WAT EET HIJ GRAAG?


De lori eet meestal nectar uit bloemen van struiken en bomen. Om goed bij de nectar te kunnen komen hebben een soort borsteltje aan het einde van de tong zitten. Daarnaast eten ze echter ook regelmatig fruit, zaden en soms insecten.
 

GEDRAG


Regenbooglori’s leven in grote groepen van soms wel honderden dieren. Ze gaan meestal wel in kleinere groepen op zoek naar eten, maar komen altijd weer samen om uit te rusten. Lori’s zijn speels en actief en vrij intelligente vogels. Deze vogels zijn monogaam en beide ouders zorgen voor de jongen. Wanneer de jongen ongeveer 2 jaar oud zijn gaan zij zelf op zoek naar een partner.
 

DIERENWEETJE


De regenbooglori heeft de meeste ondersoorten van alle papegaaiensoorten ter wereld. Dit zijn er maar liefst 21, waaronder de lori van de blauwe bergen die wij in BestZOO hebben. Vaak vallen deze te onderscheiden van elkaar door kleine verschillen in het verenkleed.
Klasse:
Vogels
Orde:
Papegaaiachtigen
Familie:
Papegaaien
Leefgebied:
Bossen en parken met veel bomen
Gewicht:
Ongeveer 150 gram
Max. Leeftijd:
30 jaar
Broedtijd:
Ongeveer 30 dagen
Status:
Niet bedreigd