Roodrugpelikaan

Pelecanus rufescens
De roodrugpelikaan is een grote vogel die voorkomt in Afrika, het Arabisch schiereiland en Madagaskar. Hier leven ze in zoetwatermoerassen, ondiepe meren, rivieren en overstroomde gebieden. Zijn verenkleed is grijs en wit, maar met een rode rug waar hij zijn naam aan te danken heeft. Deze rug is eigenlijk alleen goed te zien wanneer het dier in vlucht is. Het is een van de kleinere pelikaansoorten, maar desondanks heeft hij nog een respectabele spanwijdte van maar liefst 2,4 meter!
 

Voeding

Roodrugpelikanen jagen meestal alleen, maar soms ook in groepjes. Ze eten vrijwel alleen vis, met name verschillende soorten cichliden (baarsachtige visjes) staan op het menu.
 

Gedrag

Roodrugpelikanen zijn overdag actief en zijn meestal in de ochtend en avond bezig met het zoeken naar voedsel. Deze pelikanen leven in groepen en met name ’s nachts komen ze met grote groepen bij elkaar om uit te rusten. De roodrugpelikaan nest in bomen bij het water, omdat de nesten echter zo zwaar worden sterven de takken of bomen af. Ze leggen 2 tot 3 eieren per keer.
 

Weetjes

  • Pelikanen hebben bijzonder jachtgedrag. Ze zwemmen door het water en nemen af en toe een schep water met vis. Vervolgens schudden ze met hun hoofd waardoor het water uit hun bek kan ontsnappen, maar de vis achterblijft.
     
  • Deze pelikaan broedt ook in de nabijheid van mensen, namelijk op aanlegpieren.
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Roeipotigen
    Familie:
    Pelikanen
    Leefgebied:
    Moerassen en ondiepe meren
    Gewicht:
    Ongeveer 5,5 kg
    Max. Leeftijd:
    30 jaar
    Broedtijd:
    Ongeveer 30 dagen
    Status:
    Niet bedreigd