Victoriaanse kroonduif

Goura cristata
De Victoria kroonduif komt uit Nieuw-Guinea. Hij wordt ongeveer 80 centimeter lang en heeft een gewicht van 2,5 kilogram. Het verenkleed is blauw met donkere vleugels. Een merkwaardig kenmerk is de waaiervormige verenrij op de kop. De kroonduif komt voor in moerassen en bosrijke streken op eilanden ten westen van Nieuw-Guinea. Het leefgebied bestaat uit bossen die een gedeelte van het jaar onder water staan.
 

Voeding

De kroonduif eet zaden, vruchten, bessen en insecten. 
 

Gedrag

De kroonduif is een rustige vogel die zich op de grond ophoudt, waar hij zijn voedsel bij elkaar scharrelt. Hoewel hij korte stukjes kan vliegen doet hij dit vrijwel nooit. Hij trekt zich bij gevaar in de bomen terug. Slapen en nestelen doet de waaierduif op de grond. 
 

Voortplanting

Het nest wordt in een boom gemaakt en er wordt één ei in gelegd dat na 4 weken wordt uitgebroed. Het jong vliegt pas uit als het ongeveer 1 maand oud is en wordt minstens 1,5 maand begeleid en gevoerd, voordat het voor zichzelf kan zorgen. 
 

Weetjes

  • Kroonduiven kunnen oud worden, er zijn meldingen van kroonduiven die ouder dan 40 jaar zijn geworden
     
  • Er bestaat (illegale) handel in deze vogel, die als siervogel zeer gewild is
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Duifachtigen
    Familie:
    Duiven
    Leefgebied:
    Tropische laaglandbossen
    Gewicht:
    2,5 kilogram
    Max. Leeftijd:
    40 jaar
    Broedtijd:
    4 weken (28 dagen)
    Status:
    Kwetsbaar