Vorkstaart scharrelaar

Coracias caudatus

De vorkstaartscharrelaar is een opvallende vogel met een prachtig verenkleed. Ze komen voor in het midden en zuiden van Afrika op savannes. Dit prachtige diertje is de nationale vogel van zowel Botswana als Kenia. Vorkstaartscharrelaars zijn tussen de 28 en 30 cm lang met een spanwijdte van 50 tot 61 cm. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn lange gevorkte staart.

 

Voeding

De vorkstaartscharrelaar heeft een erg gevarieerd dieet. Hij eet met name insecten, maar ook schorpioenen, slakken, kikkers en zelfs kleine slangen, hagedissen en vogels. Vaak zal hij zijn pas gevangen prooi doodslaan op de grond of op het uitkijkpunt van waar hij zijn prooi gelokaliseerd heeft.
 

GEDRAG

De vorkstaartscharrelaar is meestal solitair of leeft in paren. Ze maken zelf geen nesten, in plaats daarvan kiezen zij een holle boom of een oud nest van een specht dat al is uitgegraven. Vorkstaartscharrelaars spenderen het grootste gedeelte van de dag zittend op een uitkijkpunt op zoek naar prooien.    
 

Weetjes

  • De vorkstaartscharrelaar staat bekend om zijn fantastische capriolen in de lucht. Met name gedurende de balts zullen deze vogels hoog door de lucht vliegen en zich vervolgens als een baksteen laten vallen of een enorme duikvlucht nemen. Deze methode gebruiken zij ook om aan roofdieren te ontsnappen.   
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Scharrelaarvogels
    Familie:
    Scharrelaars
    Leefgebied:
    Graslanden en open plekken met hier en daar een boom
    Gewicht:
    108 gram
    Max. Leeftijd:
    14 jaar
    Broedtijd:
    22 dagen
    Status:
    Niet bedreigd