Zuidelijke hoornraaf

Bucorvus leadbeateri
De Zuidelijke hoornraaf is een grote vogel van ongeveer 100 tot 125 cm lang die voorkomt in het zuiden van Afrika op savannes en graslanden in Oeganda, Kenia, Zambia, Malawi, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Hij lijkt erg veel op de Noordelijke hoornraaf, zijn neefje uit centraal Afrika. Beide hoornraven vallen onder de neushoornvogels. Mannetjes en vrouwtjes hebben weinig uiterlijke verschillen, vrouwtjes zijn vaak iets kleiner, hebben een blauwpaarse vlek op de keelzak en hebben een minder aanwezige hoorn op de bovensnavel.
 

Voeding

De Zuidelijke hoornraaf is een omnivoor en heeft dus een erg gevarieerd dieet. Ze eten graag fruit en zaden, maar eten daarnaast ook insecten, slakken, kikkers, ratten, hazen, eekhoorns, schildpadden, slangen, hagedissen en andere vogels. Verder eten ze ook graag mee van kadavers van dieren die gestorven zijn.
 

Gedrag

Hoornraven leven vaak in familiegroepen bestaande uit een koppel en hun jongen. In het wild hebben ze meestal een erg groot territorium bestaande uit graslanden en savannes. Hoewel deze vogel prima kan vliegen, spendeert hij het grootste gedeelte van de dag op de grond. In de nacht zal hij echter toch een boom in vliegen om uit te rusten. Ze communiceren met elkaar door de keelzak te vullen met lucht, wat een laag geluid voortbrengt. Dit is op 3 kilometer afstand te horen.
 

Voortplanting

Één paar broedt en de rest helpt bij het verdedigen van het territorium. Nesten worden gemaakt in boomholten of rotsspleten, waarin 1 tot 2 eieren worden gelegd. Deze komen na 40 tot 45 dagen uit en de jongen kunnen na 85 dagen vliegen. Wel blijven ze nog 1 tot 2 jaar afhankelijk van de groep. Vaak wordt maar één jong met succes grootgebracht. Helaas planten ze maar heel langzaam voort, uit studie blijkt dat een groep maar 1x in de negen jaar een jong groot brengt. Dit komt omdat ze maar 1 keer in de 3 jaar kunnen broeden, omdat de jongen zo lang afhankelijk blijven. Twee andere leden helpen mee met het grootbrengen en opvoeden. Dit is essentieel, doen ze dit niet, dan kunnen ze later zelf niet succesvol broeden. De meeste vogels hebben namelijk 6 jaar ervaring met het helpen. Daarnaast zijn ze op een leeftijd van 7 jaar pas geslachtsrijp.
 

Weetjes

  • De Noordelijke en de Zuidelijke hoornraaf lijken erg veel op elkaar. Het verschil in uiterlijk is echter onder andere te vinden in de huid rond de ogen. Deze is bij de Noordelijke hoornraaf blauw en bij de Zuidelijke hoornraaf rood. Verder is de keelzak bij de Noordelijke hoornraven blauw met rood en bij de Zuidelijke hoornraaf is deze volledig rood. Het laatste uiterlijke verschil kenmerkend voor de Noordelijke hoornraaf is de knobbel op zijn kop, deze is niet aanwezig bij de Zuidelijke hoornraaf.
     
  • Vroeger werd de hoornraaf als heilig beschouwd, maar tegenwoordig soms zelfs als hinderlijk. Dit komt omdat ze hun eigen spiegelbeeld te lijf gaan in ruiten van auto’s of huizen.
     
  • Deze vogels hebben lange wimpers waardoor de ogen goed beschermd zijn tegen zonlicht en vuil.
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Scharrelaarvogels
    Familie:
    Hoornraven
    Leefgebied:
    Savannes en droge graslanden
    Gewicht:
    2,2 tot 4,2 kg
    Max. Leeftijd:
    70 jaar
    Broedtijd:
    37 tot 43 dagen
    Status:
    Kwetsbaar