Amerikaanse torenvalk

Falco sparverius
De Amerikaanse torenvalk lijkt qua uiterlijk enorm veel op de Europese versie. Deze valken komen echter alleen voor in Noord- en Zuid Amerika. Mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden door de kleur van de veren. Mannetjes hebben blauwgrijze vleugels en een blauwgrijze kop, terwijl de vrouwtjes volledig roestbruin zijn met zwarte strepen.

WAT EET HIJ GRAAG?


Amerikaanse torenvalken zijn roofvogels, wat ze eten hangt echter af van de seizoenen. In de zomer eten ze met name insecten zoals springhanen, kevers en vlinders. In de winter jagen ze meer op andere kleine dieren zoals muizen, kikkers, slangen en vogels. Deze vogels jagen met name overdag.
 

GEDRAG


Torenvalken zijn solitaire vogels en komen alleen in paren voor om zich voort te planten. Ze zijn vrij territoriaal en vechten regelmatig met soortgenoten om hun territorium, prooien of nestplaats te verdedigen. Meestal neemt deze vogel een bad in stilstaand water om zichzelf schoon te maken, maar ze nemen ook regelmatig een stofbad in los zand om te voorkomen dat ze last krijgen van parasieten.
 

DIERENWEETJE


Torenvalken zijn enorm goede jagers en hebben verschillende jacht technieken ontwikkeld. Ze kunnen al vliegend insecten vangen of op zoek gaan naar prooien vanaf een uitkijk punt zoals een paal. De methode die het meest opvalt is echter het zogenaamde ‘bidden’, waarbij de vogel op één plek in de lucht blijft hangen en snel met zijn vleugels slaat om daar te blijven hangen. Zo hebben zij goed zicht op het gebied onder zich en kunnen ze snel een duikvlucht maken als ze hun prooi gelokaliseerd hebben.
Klasse:
Vogels
Orde:
Valkachtigen
Familie:
Valkachtigen
Leefgebied:
Kan zich aanpassen aan vrijwel iedere omgeving
Gewicht:
80 tot 165 gram
Max. Leeftijd:
17 jaar
Broedtijd:
26 tot 32 dagen
Status:
Niet bedreigd