Blauwgele ara

Ara ararauna
Blauwgele ara's zijn grote papegaaiachtigen van 81 tot 92 cm lang, met een spanwijdte van 104 tot 114 cm. Ze zijn erg opvallend vanwege hun fel gekleurde verenkleed die, zoals de naam al zegt, blauw met geel is.

Wat eet hij?

De Blauwgele ara eet voornamelijk zaden, noten en fruit. Deze vogel heeft een enorm krachtige snavel waarmee hij met gemak grotere noten zoals walnoten kan kraken. In het wild eet de ara wel eens klei uit rivierbeddingen, dit helpt met het verteren van giftige stoffen uit onrijpe zaden die ze mogelijk hebben ingeslikt.

Gedrag

De Blauwgele ara leeft voornamelijk in paren. Vaak kun je ze ook in paartjes zien vliegen. Ze vliegen dan zo dicht bij elkaar, dat hun vleugels elkaar bijna raken! Soms verzamelen meerdere koppels zich bij elkaar en vormen ze een grote zwerm. In het wild zijn ara's erg schuwe dieren die snel schreeuwend opvliegen zodra er gevaar dreigt.

Dierenweetje

De blauwgele ara kan zich goed aanpassen aan zijn leefomgeving. Ara's die in gevangenschap gehouden worden en regelmatig contact met mensen hebben zullen proberen te communiceren met mensen door ze te imiteren. 
Klasse:
Vogels
Orde:
Papegaaiachtigen
Familie:
Papegaaien
Leefgebied:
Regenwoud
Gewicht:
900 tot 1800 gram
Max. Leeftijd:
50 jaar
Broedtijd:
24 tot 28 dagen
Status:
Niet bedreigd