Europese ijsvogel

Alcedo atthis
De Europese Ijsvogel is een klein vogeltje die voorkomt in Europa en Azië. Hij heeft opvallend fel verenkleed met felblauwe bovendelen en een oranje buik. Het vogeltje is echter vrij schuw en de kans dat je hem in het wild goed kunt bekijken is klein. 

WAT EET HIJ GRAAG?


De ijsvogel eet met name vis en schaaldiertjes. Tijdens de jacht zitten ze op een uitkijkpunt boven het water, op zoek naar voedsel. Wanneer zij een vis zien duiken ze het water in en nemen het visje weer terug naar hun uitkijkpunt. Hier slaan ze het visje op dood en slikken hem vervolgens heel door. Na een tijdje zal de ijsvogel een balletje met onverteerbare botjes uitbraken.
 

GEDRAG


Ijsvogels zijn territoriaal en zullen dit territorium ook verdedigen tegen andere ijsvogels. Het grootste gedeelte van het jaar leven deze dieren ook solitair. De meest zuidelijke populaties blijven jaarrond op dezelfde plek, maar de dieren die zich meer in het noorden van het leefgebied bevinden trekken naar het zuiden om te overwinteren.
 

DIERENWEETJE


De naam ijsvogel is een beetje misleidend, aangezien het diertje erg vatbaar is voor koude weersomstandigheden. Dit komt omdat het vogeltje voor voedsel afhankelijk is van dieren die voorkomen in het water. Wanneer het langere tijd vriest raken de wateren bevroren en kan de ijsvogel niet meer eten. 
Klasse:
Vogels
Orde:
Scharrelaarvogels
Familie:
Ijsvogels
Leefgebied:
Bij wateren met dichte begroeiing
Gewicht:
26 - 39 gram
Max. Leeftijd:
21 jaar in gevangenschap
Broedtijd:
18 - 21 dagen
Status:
Niet bedreigd