Grijze roodstaart papegaai

Psittacus erithacus
De Grijze roodstaart is een papegaaiensoort die gemiddeld 33 cm wordt van kop tot staart. Zoals de naam al aangeeft is deze vogel voornamelijk grijs gekleurd met felrode staartveren. In het wild zijn ze te vinden in bosgebieden in Centraal- en West- Afrika.

Wat eet hij?

De grijze roodstaart is een echte herbivoor. Hij eet voornamelijk zaden, noten en vruchten. Daarbij eten ze af en toe bladeren, bloemen, insecten en zelfs boomschors!

Gedrag

Deze papegaaiensoort komt in het wild voor in grote groepen die, voornamelijk in de ochtend en avond, erg veel lawaai maken. In gevangenschap kunnen deze vogels erg tam worden. De Grijze Roodstaart papegaai is erg intelligent, ongeveer zo slim als een kind van 5! Daarnaast is hij ook de koning van het imiteren. Ze kunnen geluiden zoals een ringtone of deurbel imiteren, maar ook woorden en zinnen mét de betekenis ervan!

Dierenweetje

De grijze roodstaart is dankzij zijn intelligentie en actieve gedrag een gewild huisdier. Om deze reden worden er veel grijze roodstaarten uit het wild 'geoogst' voor de internationale handel. Gecombineerd met het feit dat de leefomgeving van deze vogelsoort drastisch is afgenomen heeft dat er toe geleid dat de wilde populatie enorm is geslonken. Hierom is de Grijze roodstaart papegaai internationaal geclassificeerd als 'Kwetsbaar' (IUCN).
Klasse:
Vogels
Orde:
Papegaaiachtigen
Familie:
Papegaaien
Leefgebied:
Bossen
Gewicht:
400 gram
Max. Leeftijd:
60 jaar
Broedtijd:
30 dagen
Status:
Kwetsbaar