Kaapse Griel

Burhinus capensis

 

De Kaapse griel is een vogelsoort die voorkomt in Afrika. Hij komt voor op droog terrein, zoals savanne of droge graslanden. Hij wordt ongeveer 34 tot 44 cm lang en heeft een bruin met wit verenkleed. Deze vogel is een opvallende verschijning door zijn lange gele poten en in verhouding korte snavel en grote gele ogen.
 

Voeding

De Kaapse griel heeft een vrij divers dieet. Zo eten ze zaden, insecten, kleine hagedissen, knaagdieren, slakken en krabben. Vrijwel al hun eten zoeken ze vanaf de grond.
 

Gedrag

De Kaapse griel is overdag actief, maar aan het einde van de dag maken zij vaak het meeste lawaai. Deze vogel kan prima vliegen, maar blijft voornamelijk op de grond. 
 

Weetjes

  • De Kaapse griel begint met broeden in de lente of vroege zomer. Als de jongen bedreigd worden door een roofdier, zullen deze zich zo klein mogelijk maken en volledig stil blijven zitten. Ondertussen zullen de ouders doen alsof ze een gebroken vleugel of poot hebben om de aandacht van het roofdier te trekken en de jongen te beschermen.
     
  •  

    Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Steltloperachtigen
    Familie:
    Grielen
    Leefgebied:
    Graslanden en savannes
    Gewicht:
    365 tot 450 gram
    Max. Leeftijd:
    Ongeveer 15 jaar
    Draagtijd:
    26 tot 27 dagen
    Status:
    Niet bedreigd