Koningsgier

Sarcoramphus papa
De koningsgier is een opvallende vogel, mede door zijn krachtige snavel die rood is met zwart en een roodgele vlezige kam heeft. De ogen zijn omgeven door een rode kring. De rest van het hoofd en nek zijn kaal, dat is vanwege het eten van carcassen.

De vleugels van de koningsgier zijn wit met zwarte punten. De vleugels zijn zeer breed en de brede staart is relatief klein. Er bestaat geen verschil in uiterlijk en grootte tussen mannen en vrouwen bij koningsgieren.

 

Wat eet hij graag?


Koningsgieren zijn net als andere gieren echte aaseters. Koningsgieren komen voor in dichtbeboste gebieden, omdat ze de carcassen door de bomen vaak niet zien liggen, en ze niet goed kunnen ruiken, hebben koningsgieren een andere tactiek ontwikkeld. Ze volgen andere soorten gieren die in hetzelfde gebied leven. Een daarvan is de kalkoengier, deze gieren hebben een betere reuk dan de koningsgieren, de koningsgieren letten dan op de kalkoengieren als die ergens boven een aas cirkelen. Ze jagen vaak ook andere gieren bij een carcas weg.
 

Gedrag


Koningsgieren leven meestal in paartjes. Vaak zijn te vinden zittend in de top van een boom of hoog in de lucht zwevend en op zoek naar eten. Koningsgieren zijn vanwege hun grootte helemaal afhankelijk van de thermiek, je zult ze dan ook niet snel met hun vleugels zien klappen.

Koningsgieren maken geen nesten, ze leggen vaak maar 1 ei in een boomholte, dat bebroedt word door beide vogels. Koningsgieren krijgen pas hun opvallende zwarte witte verenkleed als ze 18 maanden oud zijn.
 

Dierenweetje


Hoewel nieuwe wereld gieren, veel overeenkomsten hebben met oude wereld gieren, zijn ze meer verwant aan ooievaars. Ze hebben veel overeenkomsten in hun skelet en sommige gedragingen.
De overeenkomsten tussen de "oude" en "nieuwe" gieren is dan ook een goed voorbeeld van 'convergente evolutie', dat is wanneer twee verschillende groepen dieren op elkaar gaan lijken doordat ze in dezelfde soort omstandigheden leven.

 
Klasse:
Vogels
Orde:
Roofvogels
Familie:
Nieuwe wereld gieren
Leefgebied:
Zuid-Amerika
Gewicht:
3 - 4.5 kg
Max. Leeftijd:
40 jaar
Broedtijd:
57 dagen
Status:
Niet bedreigd