Kuifhoenderkoet

Chauna torquata
De kuifhoenderkoet is een grote vogel tussen de 81 en 90 cm hoog en met een spanwijdte van 170 cm. Beide geslachten zien er hetzelfde uit en zijn lastig van elkaar te onderscheiden. Deze vogel komt voor in moerasgebieden in Zuid-Amerika in landen als Bolivia, Peru, Argentinië, Paraguay, Brazilië en Uruguay. Tegenwoordig komt de kuifhoenderkoet in alle werelddelen voor behalve Antarctica. 
 

Voeding

De kuifhoenderkoet is voornamelijk een moerasbewoner en leeft altijd in de buurt van water. Zijn dieet bestaat dan ook uit waterplanten. Daarnaast eten ze ook plantenstelen, grassen, onkruid, wortels, granen, zaden, bladeren en sommige gewassen.
 

GEDRAG

Ondanks dat de kuifhoenderkoet prima kan zwemmen, heeft hij de voorkeur om met beide poten op de grond te blijven. Hij heeft grote voeten, lange tenen en kleine zwemvliezen waardoor hij over waterplanten kan lopen tijdens het zoeken naar voedsel. Bij gevaar zullen ze snel wegvliegen naar een hoge boomtop en hard schreeuwen. Wanneer deze vogels niet broeden zijn ze vaak in grote groepen te vinden.
 

Voortplanting

De kuifhoenderkoet heeft een monogame relatie die 15 jaar kan duren. Het paar maakt een groot nest, een platform van riet, in ondiep water of op een oever. Er worden twee tot zeven witte eieren gelegd. Het paar wisselt het broeden af, wat 40 tot 45 dagen duurt. Kuikens verlaten het nest zodra ze uit het ei komen, maar de ouders zorgen wel enkele weken voor ze. 

 

Weetjes

  • De kuifhoenderkoet staat bekend om zijn hoge schelle roep. Deze roep kan makkelijk enkele kilometers verderop te horen zijn! In het Engels worden ze ook wel 'Southern screamers' genoemd. Hierdoor zijn het ook prima waakdieren.
     
  • Opvallend aan de kuifhoenderkoet zijn de puntige sporen aan iedere vleugel. Deze zijn 5 centimeter lang en worden dan ook gebruikt tijdens het verdedigen van hun territorium.
  •  

    Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Eendvogels
    Familie:
    Hoenderkoeten
    Leefgebied:
    Moerassen en wetlands
    Gewicht:
    3 tot 5 kg
    Max. Leeftijd:
    Ongeveer 15 jaar
    Draagtijd:
    40 tot 45 dagen
    Status:
    Niet bedreigd