Laplanduil

Strix nebulosa
De laplanduil is een grote grijs tot grijsbruine uilensoort die voorkomt in het noorden van Amerika, Scandinavië en Azië. Deze vogel heeft een vrij groot hoofd, waardoor de felgele ogen vrij klein lijken. Ze worden tussen de 60 en 85 cm lang met een spanwijdte tot 150 cm. 

WAT EET HIJ GRAAG?


Ongeveer 80 tot 90% van het dieet bestaat uit kleine knaagdieren. Daarnaast eten ze soms kleine vogels en heel zelden insecten, amfibieën en slangen. Vaak zitten deze uilen op een paal of in een boom te wachten tot ze een geschikte prooi zien.   
 

GEDRAG


Laplanduilen kunnen zowel ’s nachts als overdag jagen. Ze zijn met name in de zomer overdag te zien, wanneer ze hun jongen aan het grootbrengen zijn en dus regelmatig op jacht moeten. In principe leven laplanduilen solitair of in paren, maar soms kan een klein groepje in hetzelfde gebied verblijven als daar veel voedsel voor ze aanwezig is.   
 

DIERENWEETJE


De laplanduil heeft een uitstekend gehoor en in gebieden waar een dik pak sneeuw ligt is hij in staat om puur op gehoor een prooi te vangen die zich onder de sneeuw bevind. Hij zal dan een duikvlucht maken in de sneeuw en kan op deze manier knaagdieren vangen die zich tot 30 cm onder de sneeuw bevinden.  
Klasse:
Vogels
Orde:
Uilen
Familie:
Uilen
Leefgebied:
Naaldbossen
Gewicht:
790 - 1450 gram
Max. Leeftijd:
16 jaar in het wild, langer in gevangenschap
Broedtijd:
28 - 29 dagen
Status:
Niet bedreigd