Oranjekuif kaketoe

Cacatua sulphurea
De oranjekuif kaketoe is een ondersoort van de Kleine geelkuif kaketoe en komt voor in Indonesië. Deze kaketoe-soort wordt ongeveer 33 centimeter lang. Hij is voornamelijk wit gekleurd, met uitzondering van een oranje kuif die hij omhoog kan zetten wanneer hij boos of enthousiast is. De snavel en poten zijn donker grijs van kleur. 

Wat eet hij?


De oranjekuif kaketoe vindt zijn eten voornamelijk in de bomen. Het dieet bestaat uit zaden, noten, bessen en fruit. Ze zijn ook vaak in maïsvelden te vinden, ze zijn namelijk dol op maïs!

Gedrag


De oranjekuif kaketoe leeft voornamelijk in paren of kleine groepjes van maximaal 10 dieren. In voedselrijke gebieden kunnen zich wel grote groepen vormen tijdens het zoeken naar eten. Wanneer de vogels naar elkaar roepen gaat vaak hun mooie kuif waarnaar ze vernoemd zijn omhoog staan.

Dierenweetje


De oranjekuif kaketoe is regelmatig te vinden in gevangenschap, dit vanwege hun mooie uiterlijk en leuke gedrag. In het wild is deze vogel echter ernstig bedreigd. De internationale handel in deze vogels is een deel van de oorzaak van het afnemen van de populatie. Daarnaast is het kappen van de bosgebieden een grote oorzaak waardoor de oranjekuif kaketoe in het wild weinig te vinden is. Zelfs in gebieden waar er weinig impact van de internationale handel lijkt te zijn, is de populatie enorm terug gedrongen in de laatste jaren.
Klasse:
Vogels
Orde:
Papegaaiachtigen
Familie:
Kaketoes
Leefgebied:
Bossen
Gewicht:
300 tot 380 gram
Max. Leeftijd:
50 jaar
Broedtijd:
22 tot 27 dagen
Status:
Ernstig bedreigd