Rode ibis

Eudocimus ruber
De rode ibis is dankzij zijn verenkleed een erg opvallende vogel die voorkomt in Zuid-Amerika. Ibissen zijn zogenaamde waadvogels en hebben in verhouding lange poten om door het water te kunnen lopen. Verder hebben ze een lange, iets gebogen zwarte snavel en een prachtig rood verenkleed.

WAT EET HIJ GRAAG?


Schaaldieren en weekdieren maken samen vrijwel het gehele dieet van de rode ibis. Daarnaast eten ze soms insecten, kleine reptielen of amfibieën. De ibis vangt zijn eten door met zijn lange snavel door het water te halen of door ermee in de zachte grond te woelen.  
 

GEDRAG


Rode ibissen zijn enorm sociale dieren die overdag actief zijn. Zowel tijdens het nesten, als tijdens het zoeken van voedsel is de rode ibis omringt door soortgenoten. Ook het vliegen tussen verschillende plekken doen zij in grote zwermen.  
 

DIERENWEETJE


Hoewel de populatie rode ibissen niet direct met uitsterven bedreigd is, lijkt de wereldwijde populatie wel achteruit te gaan. Dit komt onder andere door de jacht en het weghalen van eieren en jonge dieren die als huisdier worden verkocht. Door hun mooie kleuren zijn deze vogels erg in trek als huisdier. Hierom wordt de handel in deze dieren wel gecontroleerd.
Klasse:
Vogels
Orde:
Ooievaarachtigen
Familie:
Ibissen en lepelaars
Leefgebied:
Moerassen
Gewicht:
700 - 900 gram
Max. Leeftijd:
33 jaar
Broedtijd:
19 - 23 dagen
Status:
Niet bedreigd