Roodrugpelikaan

Pelecanus rufescens
De roodrugpelikaan is een grote vogel die voorkomt in Afrika. Zijn verenkleed is met name grijs en wit, maar met een rood/roze rug waar hij zijn naam aan te danken heeft. Deze rug is eigenlijk alleen goed te zien wanneer het dier in vlucht is. Het is een van de kleinere pelikaansoorten, maar desondanks heeft hij nog een respectabele spanwijdte van maar liefst 2,4 meter! 

WAT EET HIJ GRAAG?


Roodrugpelikanen jagen meestal alleen, maar soms in groepjes. Ze eten vrijwel alleen vis, met name verschillende soorten cichliden (baarsachtige visjes) staan op het menu.
 

GEDRAG


Roodrugpelikanen zijn met name overdag actief en zijn meestal in de ochtend en avond bezig met het zoeken van voedsel. Deze pelikanen leven in groepen en met name ’s nachts komen ze met grote groepen bij elkaar om uit te rusten. De roodrugpelikaan nest in bomen bij het water, omdat de nesten echter zo zwaar worden sterven de takken of bomen af.   
 

DIERENWEETJE


Pelikanen hebben een bijzonder jachtgedrag. Ze zwemmen door het water en nemen af en toe een schep water met vis. Vervolgens schudden ze met hun hoofd waardoor het water uit hun bek kan ontsnappen, maar de vis achterblijft.
Klasse:
Vogels
Orde:
Roeipotigen
Familie:
Pelikanen
Leefgebied:
Moerassen en ondiepe meren
Gewicht:
Ongeveer 5,5 kg
Max. Leeftijd:
30 jaar
Broedtijd:
Ongeveer 30 dagen
Status:
Niet bedreigd