Roze pelikaan

Pelecanus onocrotalus


 

Er zijn in totaal zeven soorten pelikanen ter wereld, op elk continent leven pelikanen, behalve op Antarctica. De roze pelikaan komt voor in Zuidoost-Europa, Rusland, Centraal-Azië en Afrika. Ze zijn uiteraard roze, hebben een gele keelzak, grijs-gele snavel met een rood puntje en een scherpe haak. De snavel kan wel tot 47 cm lang worden. Roze pelikanen leven voornamelijk in grote groepen bij zoetwater meren en moerassen. Ze houden van ondiep water, waar ze goed kunnen vissen met hun snavel. 
 

Voeding

90% van het dieet van een pelikaan bestaat uit vis, de andere 10% bestaat uit kreeftjes, eieren en kuikens. Pelikanen eten gemiddeld bijna 1 kg vis per dag. Pelikanen scheppen vissen uit het water met hun grote snavel, waarna ze hun hoofd achterover gooien en de vis in zijn geheel doorslikken. Pelikanen vissen soms ook in groepen, wat bijzonder zeldzaam is onder vogels. De pelikanen zwemmen dan in een hoefijzerformatie en klappen met hun vleugels op het water om zo de vissen op te drijven.
 

Gedrag

Roze pelikanen zijn sociale vogels en doen alles in grote groepen, ze vissen samen, ze broeden samen en ze vliegen samen. Een eenzame pelikaan is vaak ziek of verdwaald. De zwerm kent geen rangorde, maar de oudste dieren krijgen wel de beste prooien (omdat ze de meeste ervaring hebben). Pelikanen zijn efficiënte jagers, ze brengen maar een klein gedeelte van de dag vissend door. De rest van de dag zijn ze bezig met badderen, veren poetsen en kibbelen met naburige pelikanen.
 

Voortplanting

Een pelikaan in het paarseizoen heeft een kuif en een gele halsvlek, ook worden de kleuren van de snavel en keelzak helderder. Het broedseizoen loopt van mei tot juli. De mannetjes doen hun uiterste best voor de vrouwtjes door te pronken, waarna het vrouwtje een mannetje uitkiest en een nestplaats zoekt. Het mannetje wijkt niet meer van haar zijde, waarna een paring plaatsvindt. Het mannetje zoekt nestmateriaal en het vrouwtje bouwt het nest. Een legsel bestaat vaak uit een tot drie eieren die na ongeveer 32 dagen uitkomen. Bij de geboorte zijn de jongen nog kaal, maar na veertien dagen beschikt het over een donskleed. Het jong blijft veertien dagen op het nest en wordt 2x per dag gevoerd. Na drie tot vier weken verzamelen de jongen zich in crèches, die in de gaten gehouden worden door de volwassen dieren.
 

Weetjes

  • Pelikanen zijn sinds de middeleeuwen het symbool van barmhartigheid. De legende wil, dat de pelikaan haar borst open pikte om haar hongerige jongen met haar eigen bloed te voeden. Het logo van de Nederlandse bloedbanken is dan ook een pelikaan.
     

  •  
    Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Pelikaanachtige
    Familie:
    Pelikaanachtige
    Leefgebied:
    Zuidoost Europa, Afrika en West en Centraal Azie
    Gewicht:
    5 - 9 Kilogram
    Max. Leeftijd:
    50 jaar
    Draagtijd:
    29 - 36 dagen
    Status:
    Niet bedreigd