Roze pelikaan

Pelecanus onocrotalus
Er zijn in totaal zeven soorten pelikanen in de wereld, op elk continent leven pelikanen, behalve op Antarctica. Roze pelikanen zijn uiteraard roze, ze hebben een blauwige snavel met een rood puntje. De keelzak is geel. De snavel kan wel 40 cm lang zijn, Mannetjes hebben tijdens het paarseizoen een kuifje.

Roze pelikanen leven voornamelijk in grote groepen bij zoetwater meren en moerassen. Ze houden van ondiep water, waar ze goed kunnen vissen met hun snavel. Ze nestelen vaak in de rietbedden of op grassige oevers.

 

Wat eet hij graag?

90 % van het dieet van een pelikaan bestaat uit vis, de andere 10 % bestaat uit kreeftjes, eieren en kuikens. Pelikanen eten gemiddeld bijna een kg vis per dag. Pelikanen scheppen vissen uit het water met hun grote snavel, waarna ze hun hoofd achterover gooien en de vis heel doorslikken. Pelikanen vissen soms ook in groepen, wat bijzonder zeldzaam is onder vogels. De pelikanen zwemmen dan in een hoefijzer formatie en klappen met hun vleugels op het water om zo de vissen op te drijven.
 

Gedrag

Roze pelikanen doen alles in grote groepen, ze vissen samen, ze broeden samen en ze vliegen samen. Pelikanen zijn efficiente jagers, ze brengen maar een klein gedeelte van de dag vissend door. De rest van de dag zijn ze bezig met badderen, de veren poetsen en kibbelen met naburige pelikanen.
 

Dierenweetje


Pelikanen zijn sinds de middeleeuwen het symbool van altruisme en barmhartigheid. De legende wil, dat de pelikaan haar borst open pikte om haar hongerige jongen met haar eigen bloed te voeden. Het logo van de Nederlandse bloedbanken is dan ook een pelikaan.

 
Klasse:
Vogels
Orde:
Pelikaanachtige
Familie:
Pelikaanachtige
Leefgebied:
Zuidoost Europa, Afrika en West en Centraal Azie
Gewicht:
5 - 9 Kilogram
Max. Leeftijd:
50 jaar
Broedtijd:
29 - 36 dagen
Status:
Niet bedreigd