Sneeuwuil

De sneeuwuil is een grote uilensoort de een lengte heeft van 55 tot 70 centimeter, met een spanwijdte van bijna anderhalve meter. Ze broeden op de toendra’s van Noord-Amerika, Scandinavië en Rusland. Het vrouwtje heeft donkere veerrandjes in tegenstelling tot het mannetje dat vrijwel geheel wit is.

Wat eet hij graag?


Het dieet bestaat grotendeels uit lemmingen en muizen, waarbij ze hun voedsel in één keer doorslikken en dat wat niet verteerd kan worden weer uitbraken. Door zijn grootte is de sneeuwuil ook in staat om prooien ter grootte van een haas te vangen.
 

Gedrag


Sneeuwuilen leven solitair en komen tijdens het broedseizoen bijeen. De mannetjes maken gebruik van geluid om hun territorium af te bakenen, bij bedreiging sissen ze.
 

Dierenweetje


Je kan aan de ogen zien of de uil ’s nachts, bij schemering of overdag jaagt. Uilen met zwarte ogen jagen ’s nachts, de soort met oranje ogen jaagt bij zonsopgang of -ondergang en gele ogen zijn geschikt om overdag mee te jagen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de ruigpootuil die lichtgele ogen heeft en voornamelijk ’s nachts jaagt.
Klasse:
Vogels
Orde:
Uilen
Familie:
Uilen
Leefgebied:
Toendra
Gewicht:
1,6 tot 3 kg
Max. Leeftijd:
9 jaar in het wild, 28 jaar in gevangenschap
Broedtijd:
32 tot 33 dagen
Status:
Niet bedreigd