Woudaap

Ixobrychus minutus

De woudaap is met 31 tot 36 cm lengte de kleinste reigersoort die in Nederland voorkomt.  Het is een trekvogel die de wintermaanden voornamelijk in Afrika doorbrengt. Buiten het feit dat deze vogelsoort erg schaars is in Nederland, is hij ook nog eens erg moeilijk te spotten! De woudaap gaat dankzij zijn verenkleed volledig op in zijn omgeving. Verder broedt de woudaap in Europa, West-Azië, Afrika en Madagaskar.
 

Voeding

Woudapen eten vis, kikkers, salamanders, reptielen, garnalen, insecten en wormen. Al deze dieren vangt hij in en om het water. De Woudaap zit vaak op een uitkijkpunt met zijn kop ingetrokken op zoek naar voedsel. Zodra hij een prooi ziet, strekt hij zijn nek en steekt met zijn lange snavel in het water om het diertje te vangen.
 

Gedrag

De woudaap is een schuwe vogel die zich voornamelijk verborgen houdt tussen riet of in dichtbegroeide oevers. Zodra er gevaar dreigt, zal hij zich volledig uitstrekken waardoor hij lang en smal wordt. Hierdoor wordt hij vrijwel onzichtbaar tussen het riet. Een kenmerk die ook wel bekend is bij zijn neef, de Roerdomp.
 

WeetjeS

  • De woudaap is geen bedreigde diersoort. Echter lijkt de wilde populatie wel aan het dalen te zijn. Maar omdat de woudaap zo'n enorm groot leefgebied heeft, is deze nog niet met uitsterven bedreigd. 
     
  • 's Nachts is de roep van de woudaap te horen, dat lijkt op een aapje dat wouw-wouw roept. 
  • Klasse:
    Vogels
    Orde:
    Roeipotigen
    Familie:
    Reigers
    Leefgebied:
    Moerassen en zoetwater-oevers
    Gewicht:
    60 tot 150 gram
    Max. Leeftijd:
    7 jaar in het wild
    Draagtijd:
    16 tot 20 dagen
    Status:
    Niet bedreigd