Zilverwangneushoornvogel

Bycanistes brevis
De Zilverwangneushoornvogel is een Afrikaanse vogel van ongeveer 60 tot 70 cm lang. Hij is voornamelijk zwart gekleurd, met witte staart en vleugelveren. Daarnaast heeft hij een zilvergrijs gezicht waarnaar hij vernoemd is. Het mannetje heeft een grote licht gekleurde 'hoorn' op zijn voorhoofd.

Wat eet hij?


De Zilverwangneushoornvogel eet voornamelijk fruit. Soms eet hij echter ook kleine vogeltjes, hagedissen, insecten en spinnen. Tijdens het zoeken naar voedsel is deze vogel vrijwel altijd in de bomen te vinden.

Gedrag

De Zilverwangneushoornvogel is een sociale vogel die samen met zijn partner vaak een groep opzoekt om samen naar voedsel te zoeken. Aan het einde gaat ieder koppel weer terug naar zijn eigen rustplek. 
 

Dierenweetje


Deze vogel legt eieren in een holle boom. Als de eieren gelegd zijn broedt het vrouwtje deze in haar eentje uit. Op dit moment zal het mannetje met modder de ingang tot het nest bijna volledig dichtmetselen. Ze houden een kleine opening waardoor het mannetje de vrouw en de jongen de komende weken door kan voeren. 
Klasse:
Vogels
Orde:
Bucerotiformes
Familie:
Neushoornvogels
Leefgebied:
Bossen
Gewicht:
1 tot 1,5 kg
Max. Leeftijd:
50 jaar
Draagtijd:
40 dagen
Status:
Niet bedreigd