Zuidelijke hoornraaf

Bucorvus leadbeateri
De Zuidelijke hoornraaf is een grote vogel van ongeveer 100 tot 125 cm lang die voorkomt in het zuiden van Afrika. Hij lijkt erg veel op de Noordelijke hoornraaf, zijn neefje uit centraal Afrika. Beide hoornraven vallen onder de neushoornvogels.

WAT EET HIJ GRAAG?


De Zuidelijke hoornraaf is een omnivoor en heeft dus een erg gevarieerd dieet. Ze eten graag fruit, maar eten daarnaast ook insecten, reptielen en andere vogels. Verder eten ze ook graag mee van kadavers van dieren die gestorven zijn.
 

GEDRAG


Hoornraven leven vaak in familiegroepen bestaande uit een koppel en hun jongen. In het wild hebben ze meestal een erg groot territorium bestaande uit graslanden en savannes. Hoewel deze vogel prima kan vliegen, spendeert hij het grootste gedeelte van de dag op de grond. In de nacht zal hij echter toch een boom in vliegen om uit te rusten.
 

DIERENWEETJE


De Noordelijke en de Zuidelijke hoornraaf lijken erg veel op elkaar. Het verschil in het uiterlijk is echter onder andere te vinden in de huid rond de ogen. Deze is bij de Noordelijke hoornraaf blauw en bij de Zuidelijke hoornraaf rood. Verder is de keelzak bij de Noordelijke hoornraven blauw of blauw met rood en bij de Zuidelijke hoornraaf is deze volledig rood. Het laatste uiterlijke verschil kenmerkend voor de Noordelijke hoornraaf is de knobbel op zijn kop, deze is niet aanwezig bij de Zuidelijke hoornraaf.
Klasse:
Vogels
Orde:
Scharrelaarvogels
Familie:
Hoornraven
Leefgebied:
Savannes en droge graslanden
Gewicht:
2,2 tot 4,2 kg
Max. Leeftijd:
70 jaar
Broedtijd:
37 tot 43 dagen
Status:
Kwetsbaar