Cavia

Cavia porcellus
Een cavia komt oorspronkelijk uit de Andes en is 3.000 jaar geleden door de Inca's in Peru gedomesticeerd. Inmiddels is het een veel voorkomend huisdier. Ze wegen tussen de 500 en 1500 gram en worden 30 centimeter groot. Ze worden ongeveer een jaar of 5 tot 8. In het wild leven ze in grasvlakten en holen die ze zelf maken of overnemen van een ander dier. 
 

Voeding

Het zijn grote eters en eten het liefst de hele dag door. Ze eten graag gras, bladeren, planten, bloemen, hooi, caviabrok, kruiden en groenten, waaronder paprika, andijvie, peterselie, broccoli, tomaat, wortel, radijs, komkommer en witlof.
 

Gedrag

De cavia maakt veel piepende en knorrende geluiden. Het zijn sociale dieren die in het wild in groepjes leven en bestaan uit één mannetje en meerdere vrouwtjes met jongen. Atletisch zijn ze niet, want springen en klimmen gaat ze niet gemakkelijk af. Doordat de ogen aan de zijkant zitten, kunnen ze goed het gebied afscannen op roofdieren. Nadeel is alleen dat ze hun eten slecht kunnen zien, wat recht voor hun neus ligt. Dit vinden ze met name op geur en tast en dus niet met de ogen. Cavia's hebben een breed assortiment aan onderlinge communicatie en geluiden. Zo kunnen ze fluiten, piepen, kreunen, spinnen, klappertanden, tjilpen en popcornen (met gekke sprongen door het verblijf rennen). 
 

Voortplanting

Caviavrouwtjes (zeugjes) worden om de 14-18 dagen bronstig. De geur is al voldoende om een mannetje te verleiden. De draagtijd is 66 tot 68 dagen en de jongen komen al geheel ter wereld, dus met haar en de ogen en oren zijn open. Dit zijn nestvlieders, van hen wordt verwacht dat ze in de natuur meteen mee kunnen. De moeder heeft maar twee tepels en dat lijkt weinig voor vier jongen. Ze kan ze toch alle vier grootbrengen, zolang er maar genoeg voedsel aanwezig is. De jongen zijn maar kort afhankelijk van de moedermelk. 
 

Weetjes 

  • Koning Elizabeth I van Engeland had een cavia als huisdier
     
  • Met de mens en de chimpansee heeft de cavia gemeen dat ze niet zelf Vitamine C aan kan maken, dit moet zij dus ook in het voedsel verkrijgen
     
  • Er bestaan veel verschillende caviarassen, zoals gladhaar, gekruind, borstel, rex, US-teddy, CH-teddy, sheltie, tessel, langhaar, skinny pig en satijnhaar. 
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Knaagdieren
    Familie:
    Cavia-achtigen
    Leefgebied:
    Grasvlakten en holen
    Gewicht:
    500 tot 1.500 gram
    Max. Leeftijd:
    10 jaar
    Draagtijd:
    66 tot 68 dagen
    Status:
    Niet bedreigd