Europese lynx

Lynx lynx
De lynx kwam voorheen op veel plekken in Europa en Azië voor en was daarmee de meest verspreid voorkomende kattensoort. Dat is teruggedrongen door de bontjacht van toen en het kappen van bossen. Tegenwoordig leeft de lynx nog in West-Europa, Rusland, Tibet en Centraal-Azië en in dichtbegroeide bossen. Opvallend aan de lynx zijn de pluimpjes op de oren en een korte staart.
 

Voeding

Ze gaan voornamelijk in de schemering op jacht naar hazen, reeën en ganzen. Naast deze dieren staan ook knaagdieren, jonge hoefdieren en hoendervogels op het menu. Een lynx besluipt zijn prooi vanuit de bosjes, of als het om een groter prooidier gaat vanuit een boom. Een ree is een groot prooidier, waardoor een lynx daar langer van kan doen. Soms komt de lynx wel zes dagen na elkaar terug bij zijn prooi om daar te eten. 
 

Gedrag

De lynx leeft solitair en territoriaal. Het territorium van een vrouwtje is ongeveer 100 tot 200 vierkante km en dat van een mannetje zo'n 240 tot 280 vierkante km. Slapen wordt gedaan in een hol, zoals in een hol in een rots of boom of in een verlaten dassenburcht.
 

Voortplanting

De paartijd is van februari tot april, waarin de vrouwtjes maar drie dagen vruchtbaar zijn. Na een draagtijd van 67-74 dagen worden er meestal één tot vijf jongen geboren (in mei of juni).  De ogen gaan na 17 dagen open en ze zogen bij moeder tot ze vijf maanden oud zijn. 
 

Weetjes

  • Ze kunnen goed tegen de kou, want ze hebben een dikke vacht en haarkussens tussen de poten
     
  • De pluimpjes op de oren zijn nodig voor het opvangen van geluiden
     
  • Een lynx kan 15 jaar in het wild en ongeveer 17 jaar oud in gevangenschap worden
  •  

    Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Roofdieren
    Familie:
    Katachtigen
    Leefgebied:
    Verschillende soorten bosgebieden
    Gewicht:
    18 tot 36 kg
    Max. Leeftijd:
    24 jaar
    Draagtijd:
    67 tot 74 dagen
    Status:
    Niet bedreigd