Hagen wallabie

Dorcopsis hageni
De Hagenwallaby komt oorspronkelijk voor in het noorden van Nieuw-Guinea. Daar leeft hij vlakbij rivieroevers, in tropische bossen en tot op ongeveer 400 meter hoogte. Een volwassen exemplaar weegt zo'n 5 tot 6 kg. De soortaanduiding is een eerbetoon aan dr. Bernard Hagen, die de soort in 1895 ontdekte in Nieuw-Guinea. 
 

Voeding

De Hagenwallaby is een herbivoor en eet graag planten, vruchten en bladgroen, maar ook ongewervelden, schimmels en insecten gaan er wel in. Hierbij speelt hij een rol in de verspreiding van sporen en het behoud van leefgebieden in bossen. 
 

Gedrag

De wallaby is met name overdag actief en is vaak op zoek naar voedsel. Hij leeft vreedzaam met soortgenoten in groepen. 
 

Voortplanting

Een embryo van een wallaby is niet met het moederlichaam verbonden. Na een draagtijd van 28 tot 32 dagen wordt er een jong geboren en blijft maanden in de buidel. Het is in het begin nog geen centimeter lang en heeft geen oren en ogen. De achterpoten en staart zijn nog maar kleine stompjes. Wat wel goed ontwikkeld is zijn de voorpoten, want daarmee moet het jong door de vacht de opening van de buidel zien te vinden. Deze spannende 15 centimeter legt het jong zelfstandig af. In de buidel zoekt het jong naar een van de drie niet gezwollen tepels en begint te drinken. Aan de vierde tepel, die al volgezogen is, zuigt het jong van een jaar daarvoor. Pas na 6 maanden steekt het jong voor het eerst de kop naar buiten en na 8 maanden wordt het tijd om op eigen benen te staan. 
 

Weetjes

  • De Hagen wallaby kan twee verschillende soorten moedermelk op hetzelfde moment aanmaken. Dit komt omdat de wallaby tegelijkertijd twee jongen kan zogen die een andere leeftijd hebben. De een heeft andere melk nodig, dan de ander die ook al mee planten eet.  
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Klimbuideldieren
    Familie:
    Kangoeroes
    Leefgebied:
    Rivieroevers en bossen
    Gewicht:
    5 tot 6 kg
    Max. Leeftijd:
    10 tot 15 jaar in gevangenschap
    Draagtijd:
    28 tot 32 dagen
    Status:
    Niet bedreigd