Konijn

Oryctolagus cuniculus
Oorspronkelijk komt het konijn van het Iberisch Schiereiland bij Spanje. De Romeinen introduceerden het dier in het grootste deel van het Romeinse Rijk en zo ook in Europa. Het konijn leeft in graslanden, open weilanden, heidegronden en bossen. Het dier is nu een veel voorkomend huisdier, net als de cavia. Konijnen behoren niet tot de knaagdieren, al wordt dit wel vaak gedacht. Ze beschikken namelijk over vier snijtanden, waardoor ze onder de haasachtigen vallen. 
 

Voeding

Konijnen eten graag hooi, gras en groenten, zoals andijvie, broccoli, bleekselderij, wortelen en witlof. Dit voer is nodig zodat het gebit van het konijn natuurlijk slijt. Krijgt hij dit niet voldoende dan zullen de tanden door blijven groeien, waardoor het dier uiteindelijk helemaal niet meer kan eten. Konijnen hebben een gevoelige spijsvertering, ze hebben daarom behoefte aan veel vezels. 
 

Gedrag

Konijnen zijn groepsdieren, maar leven niet graag in hele grote groepen. In duo's is de ideaalste situatie. Ze zijn goed bestand tegen de kou, maar niet tegen tocht, nattigheid en felle zon. 
 

Voortplanting

Een vrouwelijk konijn heet een voedster en een mannelijk konijn rammelaar. De eisprong van een vrouwtje wordt door de paring in gang gezet. De draagtijd is 28 tot 31 dagen. Opvallend is dat het vrouwtje na de geboorte vrijwel meteen paringsbereid is en opnieuw gedekt kan worden. Een vrouwtje kan zo'n drie tot zeven worpen per jaar krijgen. In het wild worden jongen in ondergrondse holen ter wereld gebracht. In het hol ligt gras, mos en vacht van de moeder. Jongen zijn nog kaal en blind, pas na 10 dagen gaan de ogen open en ze worden nog 28 dagen gezoogd. 
 

Weetjes

 • Een konijn eet zijn eigen keutels op, dit heet coprofagie
   
 • Er zijn veel verschillende soorten konijnenrassen, van Vlaamse Reus tot dwergkonijn
 • Klasse:
  Zoogdieren
  Orde:
  Haasachtigen
  Familie:
  Hazen en konijnen
  Leefgebied:
  Graslanden, bossen, heidegronden
  Gewicht:
  1,5 tot 2 kg
  Max. Leeftijd:
  12 jaar
  Draagtijd:
  28 tot 31 dagen
  Status:
  Niet bedreigd