Muis

Mus musculus
Vrijwel overal waar mensen voorkomen, komen ook muizen voor. Oorspronkelijk komt de muis vanuit de steppen van Centraal-Azië en Rusland, vanwaar hij zich al snel over de rest van het werelddeel verspreid heeft (langs handelsroutes). Door middel van schepen bereikte de soort ook Amerika en Australië. De muis heeft een herkenbarer muffe geur bij zich, wat je meteen herkent wanneer er muizen in de buurt zijn. Ze kunnen maximaal 30 maanden oud worden, maar omdat ze veel vijanden hebben wordt een half jaar vaak nog niet eens bereikt. 
 

Voeding

Muizen zijn alleseters en geven de voorkeur aan granen, zaden, noten, wortels, insecten en wormen, maar als er niks voorhanden is eten ze ook papier, zeep of lijm. Ze kunnen goed zonder water, zolang het voedsel maar voor 15% uit water bestaat. 
 

Gedrag

Muizen zijn vooral in de nacht actief en van agressiviteit is vaak geen sprake. Het minder leuke gedrag van muizen is het slopen van bepaalde producten of bekabeling. Ook kunnen ze voedsel vervuilen wanneer het niet goed opgeborgen is. 
 

Voortplanting

Een muis kan zich snel voortplanten als de omstandigheden goed zijn. Het hele jaar door kan een muis gedekt worden, ze krijgen meerdere nesten en ook de jongen zijn snel geslachtsrijp. De muis beschermt zichzelf tegen inteelt, omdat hij naaste familie herkent aan de geur van de urine. Een vrouwtje kan 5 tot 10 keer werpen met 3 tot 12 jongen per worp. De draagtijd is 19 tot 21 dagen. Het nest bestaat uit versnipperd materiaal zoals gras en papier. De zoogtijd duurt 18 tot 20 dagen. Na 3 weken verlaten de jongen het nest. Als ze 6 tot 12 weken oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. 
 

Weetjes

  • Uit onderzoek is gebleken dat muizen muziek kunnen maken. Dit doen ze om vrouwtjes te verleiden. De muziek is te vergelijken met het gefluit van vogels.
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Knaagdieren
    Familie:
    Muridae
    Leefgebied:
    Rondom huizen
    Gewicht:
    10 tot 45 gram
    Max. Leeftijd:
    30 maanden
    Draagtijd:
    19 tot 21 dagen
    Status:
    Niet bedreigd