Palawan beermarter

Artictis binturong whitei
Beermarters, ook wel binturongs of de Palawan beermarter genoemd, leven in tropische bossen en regenwouden van Zuid-Oost Azië. Waaronder landen als Indonesië, India, Thailand, Vietnam, Palawan (Filipijnen) en Myanmar.
 

Voeding

Een beermarter is een echte omnivoor, alleseter, en eet daarom ook van alles. Op het menu staan naast vruchten en bessen ook insecten, eieren, knaagdieren en bladeren. Er is ook wel eens een beermarter in het water gezien die vissen aan het vangen was.
 

Gedrag

De beermarter is een uitstekende klimmer en is dan ook in de boomtoppen te vinden. Hiervoor hebben ze een speciale grijpstaart die als een soort steun dient wanneer hij zich van de ene tak naar de andere tak begeeft. Verder leeft dit dier vooral solitair en ’s nachts. Overdag zie je ze rusten op een boomtak.
 

Voortplanting

Per jaar kan een vrouwtje twee nestjes van ongeveer één tot drie jongen krijgen. De draagtijd betreft 92 dagen.
 

Weetjes

  • Beermarters worden in sommige landen als huisdier gehouden omdat ze niet agressief zijn en gemakkelijk te temmen.
     
  • Vrouwtjes zijn vaak iets groter dan mannetjes
  •  

    Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Roofdieren
    Familie:
    Civetkatachtigen
    Leefgebied:
    (Tropische) bosgebieden
    Gewicht:
    9-20 kg
    Max. Leeftijd:
    25 jaar
    Draagtijd:
    90-92 dagen
    Status:
    Kwetsbaar