Stinkdier

Mephitis mephitis
Er bestaan verschillende soorten stinkdieren, maar het gestreepte stinkdier is de meest voorkomende en leeft in Noord-Amerika. Hij heeft vaak een zwarte vacht met twee brede witte strepen op de rug. Dit kan verschillen, er bestaan hele zwarte met witte maar ook bijna geheel witte stinkdieren.
 

Voeding

Een stinkdier eet alles en is een echte omnivoor. Hij eet graag knaagdieren, vruchten, eieren, slakken, spinnen, bijen en wespen. 
 

Gedrag

Stinkdieren leven voornamelijk 's nachts (solitair) en doen overdag vaak een dutje in een holle boom. De naam stinkdier hebben ze te danken aan hun afweermechanisme. Ze verdedigen zichzelf tegen roofdieren door met een stinkende vloeistof te spuiten. Dit doet hij pas nadat hij een aantal keer gewaarschuwd heeft. Waarschuwingstekens zijn stampen, klappertanden, zijn vacht bewegen, de staart omhoog zetten, in een U-vorm staan en het roofdier aankijken of in een handstand staan. Meestal is dit al genoeg om de roofdieren af te weren. Mocht dat niet genoeg zijn... dan spuit het stinkdier een sterke geur waarmee hij drie tot vijf meter kan spuiten. De geur blijft lang hangen en is van ver te ruiken. Hij moet wel zuinig zijn met zijn vloeistoffen, omdat het een paar weken duurt voordat het weer volledig aangemaakt is. Zonder deze vloeistof is hij weerloos voor vijanden.
 

Voortplanting

De paartijd is van februari tot april en een draagtijd duurt 62 tot 66 dagen. Er kunnen 3 tot 9 jongen geboren worden tijdens één worp. Meestal gebeurt dit in mei. Bij de geboorte zijn de stinkdieren blind en hebben dunne haren. Wel is de tekening al goed te zien. Jonge en gezonde stinkdieren zijn heel speels en nieuwsgierig en tonen zelden agressief gedrag. Ze worden 8 tot 10 jaar oud. 
 

Weetjes

  • Een stinkdier houdt geen winterslaap, maar gaat in torpor (verminderde activiteit, een soort rust), tijdens koud weer.
     
  • De enige vijand die zich niet laat afschrikken is de Amerikaanse oehoe, die heeft namelijk een slechte reukzin
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Roofdieren
    Familie:
    Stinkdieren
    Leefgebied:
    Woestijn, bos, prairie, grasvlakten
    Gewicht:
    2,7 tot 6,3 kg
    Max. Leeftijd:
    10 jaar
    Draagtijd:
    62 tot 66 dagen
    Status:
    Niet bedreigd