Stokstaartje

Suricata suricatta
De stokstaart, wie kent hem niet? Dit diertje leeft in de zuidelijke contreien van Afrika, waaronder Zuid-Afrika, Mozambique, Zimbabwe en Botswana.
 

Voeding

Je zult het misschien niet meteen verwachten bij hun schattige uiterlijk, maar ze eten toch echt kleine gewervelde dieren, omdat het carnivoren (vleeseters) zijn. Maar ook eieren, insecten en vruchten gaan er wel in bij de stokstaart. Drinken hoeven ze bijna niet omdat het voedsel wat ze eten waterrijk is.
 

Gedrag

Stokstaartjes leven in familiegroepen en zijn daarom sociale dieren. Een groep kan zelfs uit 30 dieren bestaan! Iedere groep rouleert per dag het ‘op wacht’ staan, zodat niet één en dezelfde dat hoeft te doen. De wissel van de wacht gebeurt door een duidelijke blaf. Bij gevaar gaat het volume omhoog en duikt iedereen snel het hol in om te ontkomen aan het roofdier. Lukt dat niet? Dan maakt de groep zich groot en laten hun tanden zien aan de tegenstander.
 

Voortplanting

Een stokstaartje krijgt meestal drie jongen per worp in de maanden augustus tot maart. In deze periode is in de natuur, waar het stokstaartje vandaan komt, het meeste voedsel te vinden. Man en vrouw zorgen samen voor de jongen.
 

Weetjes

  • Stokstaartjes zijn uitstekende gravers en maken holen en gangenstelsels in de grond waar ze zich graag schuilhouden. Hierop zijn ze zelfs aangepast, want ze kunnen hun oren afsluiten, waardoor er geen zand in kan komen.  
     
  • Je hebt ze vast wel eens op de achterpoten zien ‘staan’. Dit doen ze om het gangenstelsel te bewaken tegen roofdieren. Ze staan letterlijk 'op de uitkijk'. Een andere reden hiervoor is zonnen.
     
  • Stokstaartjes maken verschillende geluiden wanneer er een roofdier op ze af komt. Zo kan het signaal voor een arend anders zijn dan voor een steppevos. 
  •  

    Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Carnivoren
    Familie:
    Mangoesten
    Leefgebied:
    Droog, open landschap
    Gewicht:
    600 - 975 gram
    Max. Leeftijd:
    11 jaar
    Draagtijd:
    11 weken
    Status:
    Niet bedreigd