Wasbeer

Procyon lotor
Het leefgebied van de wasbeer is Amerika en het zuiden van Canada, waar ze in bossen leven. Vaak zijn ze te vinden vlakbij het water of tegenwoordig zelfs in steden.
 

Voeding

Wasberen kun je alles voorschotelen. Het zijn echte alleseters en eten wat er voorhanden is. Zo lusten ze graag fruit, insecten, eieren, knaagdieren en noten.
 

Gedrag

Wasberen zijn goede klimmers en zwemmers, waardoor ze regelmatig in bomen of in het water te vinden zijn. Het zijn slimme en behendige dieren, die met hun handjes ook vuilnisbakken en deuren open krijgen. Daarom wordt hij niet voor niets in Amerika als plaaggeest gezien. Dit dier leeft in principe solitair, maar er komen ook groepen voor op plekken waar veel voedsel te vinden is. Ze zijn niet territoriaal en de leefgebieden kunnen elkaar overlappen.
 

Voortplanting

De paartijd van een wasbeervrouwtje valt tussen januari en mei. Ze gaat dan op zoek naar een holle boom om een nest te maken. Een mannetje gaat op zoek naar een vrouwtje en wandelt in één nacht wel 11 kilometer om ze te vinden. Na het paren is het al vrij snel gedaan met de gezelligheid, want het mannetje gaat direct weer op zoek naar een ander vrouwtje. Een wasbeer kan zo’n 3 tot 7 jongen per worp krijgen. De jongen worden blind en doof geboren, en na twee tot drie weken openen de oren en ogen. Na 20 weken jagen de jongen zelf mee en blijven tot na de eerste winter bij moeder.
 

Weetjes

  • Kenmerkend aan de wasbeer is het masker rondom de ogen en de geringde staart
     
  • De wasbeer heeft zijn naam te danken aan het ‘wassen van voedsel’. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Ze zoeken namelijk op de bodem van het water naar voedsel met hun handjes. Dit lijkt op wassen, maar is eigenlijk het proberen te onderscheiden van een steentje of voedsel.
     
  • De wasbeer gaat in winterrust en wordt om de 4 dagen wakker om eten te zoeken. Net als andere dieren die in winterrust of slaap gaan verliest de wasbeer veel lichaamsvet. Wel 30 tot 50 procent!
     
  • Er zijn veel wasberen die besmet zijn met de spoelworm, die is voor wasberen ongevaarlijk maar kan mensen flink ziek maken.

  • Van origine komt de wasbeer alleen voor in Noord-Amerika. Sinds het begin van 1900 zijn er echter dieren naar Europa gehaald, voornamelijk voor de pelsfokkerij. Hier zijn echter wel eens wat dieren uit ontsnapt en er zijn een aantal dieren in Duitsland in het wild uitgezet. Hierdoor is er in Europa een wilde populatie wasberen ontstaan. Hij is zelfs een aantal keer in Nederland waargenomen!
  •  

    Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Roofdieren
    Familie:
    Wasbeerachtigen
    Leefgebied:
    Kan zich aanpassen aan bijna ieder leefgebied
    Gewicht:
    1,8 tot 10,4 kg
    Max. Leeftijd:
    21 jaar
    Draagtijd:
    60 tot 73 dagen
    Status:
    Niet bedreigd