Zebramangoeste

Mungos mungo
De zebramangoeste komt voor op de Afrikaanse savanne en in graslanden waar water te vinden is. Of in de buurt van termietenheuvels die als verblijfplaats dienen. De naam heeft hij te danken aan het gestreepte patroon op zijn rug. Het is een stevig diertje met een ruwe grijsbruine vacht. Ze hebben een lange staart (van 15 tot 30 cm) die bijna net zo lang is als het hele lichaam. Met de lange klauwen kunnen ze goed graven. Een volwassen dier is ongeveer 60 cm lang en weegt om en nabij 2 kg. 
 

Voeding

Op het menu van een zebramangoeste staan insecten, termieten en duizendpoten, maar ook andere dieren zoals slangen, kikkers, muizen, hagedissen, vruchten en eieren. Dat laatste eten ze op een bijzondere manier. Ze sleuren het ei met de achterpoten mee, waarna ze het kapot slaan op een harde steen of ondergrond. Ze willen natuurlijk wel het zachte eigeel bereiken! 
 

Gedrag

Deze dieren zijn overdag actief, tenzij het extreem warm is... dan alleen in de ochtend en avond. Ze houden ervan om met soortgenoten te leven en komen daarom in familiegroepen van 30 dieren bij elkaar. Hoe groter de groep, hoe meer kans op opsplitsing zodat er weer kleinere groepen ontstaan. Leden van een groep herkennen elkaar door de groepsgeur. Wanneer ze op zoek gaan naar voedsel houdt een van de mangoesten de wacht en speurt de omgeving af. Hij houdt contact met de groep door verschillende geluiden te maken. 
 

Voortplanting

De groep bestaat uit één dominant mannetje en drie of vier dominante vrouwtjes. Alleen de dominante dieren zijn voorbestemd te paren. Na een draagtijd van 2 maanden worden er ongeveer 4 jongen geboren. Deze jongen worden door meerdere vrouwtjes gezoogd. Bijzonder is dat vrouwtjes vaak op dezelfde dag werpen en de jongen ter wereld laten komen. Mogelijk doen ze dit om te voorkomen dat dominante vrouwtjes de jongen doodbijten. Door samen te werpen, worden de overlevingskansen van de (eigen) jongen vergroot. 
 

Weetjes

  • Zebramangoesten die in drogere streken leven zijn kleiner en lichter van kleur dan zebramangoesten die in vochtige streken leven. 
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Roofdieren
    Familie:
    Mangoesten
    Leefgebied:
    Savanne en graslanden
    Gewicht:
    2 kilogram
    Draagtijd:
    2 maanden
    Status:
    Niet bedreigd