Aziatische kleinklauw otter

Aonyx cinerea
De Aziatische kleinklauwotter is de kleinste ottersoort die er bestaat. Hun lichaam is tussen de 40 en 60 cm lang en de staart tussen de 24 en de 30 cm. Ze komen voor van de kustgebieden van India tot Maleisië en zuid China. In tegenstelling tot andere ottersoorten zijn de klauwen van de kleinklauwotter een stuk minder lang en zijn de zwemvliezen tussen de tenen minder groot. Hierdoor zijn ze een stuk behendiger dan andere soorten otters.

WAT EET HIJ GRAAG?


Deze otters eten met name schaaldieren, weekdieren, amfibieën en vis. In tegenstelling tot andere otters, vangen Aziatische kleinklauwotters hun eten vaak met hun voorpoten in plaats van met hun mond. Vanwege de kleinere zwemvliezen tussen de tenen kunnen ze namelijk makkelijker dingen vastpakken. Ze graven ook vaak in de modder op zoek naar oesters, mossels of krabben.
 

GEDRAG


Deze otters zijn erg sociale dieren en leven in grote familiegroepen van ongeveer 12 dieren groot. Het zijn ook erg speelse dieren, zowel in het wild als in gevangenschap. Verder zijn ze uitstekende zwemmers, bij het voortbewegen in het water gebruiken ze zowel hun staart als hun poten. Ze zijn ook in staat om 6 tot 8 minuten onder te duiken.        
 

DIERENWEETJE


De populatie kleinklauwotters neemt met de dag af, onder andere door jacht, vervuiling en het verdwijnen van geschikt leefgebied. Er wordt geschat dat ongeveer 30% van het leefgebied van de kleinklauwotter is afgenomen in de afgelopen 30 jaar. Hierom wordt hij ook internationaal geclassificeerd als ‘Kwetsbaar’ en zijn er lokaal projecten gestart om de populatie op peil te houden.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Marterachtigen
Leefgebied:
Rivieren en kustgebieden
Gewicht:
2,7 tot 5,4 kg
Max. Leeftijd:
16 jaar
Draagtijd:
Ongeveer 60 dagen
Status:
Kwetsbaar