Bonte marter

Martes flavigula
De Bonte marter is een vrij grote marter soort die voorkomt in het zuiden en oosten van Azië. Ze hebben een lang, slank lichaam van ongeveer 50 tot 70 cm lang. Daarnaast hebben ze nog een lange staart die ongeveer twee derde van de lichaamslengte is. De bonte marter valt op door zijn mooie vachtkleur die voornamelijk geel met donkerbruin tot zwart is en met een witte kin. 

WAT EET HIJ GRAAG?


Bonte marters zijn omnivoren en de samenstelling van hun dieet hangt af van de locatie en van het seizoen. In het noorden van hun leefgebied jagen ze regelmatig in groepen op muskusherten. Vaak jagen ze deze bevroren meren op waar ze makkelijker te vangen zijn. Hiernaast eten ze ook vaak kleinere zoogdieren zoals muizen, eekhoorns en hazen.
 
Naast vlees eten ze ook vaan fruit, insecten en noten. Met name in de meer warmere zuidelijke gebieden zal de bonte marter meer fruit en ook reptielen eten.
 

GEDRAG


Deze marters zijn over het algemeen overdag actief, maar soms ook ’s nachts. Veel marterachtigen zijn solitaire dieren, maar de bonte marter lijkt redelijk vaak voor de komen in kleine groepjes van 2 of 3 dieren. Dit komt met name van pas bij het bejagen van grotere dieren.
 
Meestal zijn bonte marters op de grond te vinden, maar zijn ook erg goed in het beklimmen van bomen en kunnen goed van boom naar boom springen. Hierbij maken ze soms wel sprongen van 8 of 9 meter ver!         
 

DIERENWEETJE


Tot dusver is BestZOO de enige Nederlandse dierentuin die met succes met deze mooie dieren heeft kunnen fokken.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Roofdieren
Familie:
Marterachtigen
Leefgebied:
Bij voorkeur gemengde bossen
Gewicht:
1,2 tot 5,7 kg
Max. Leeftijd:
16 jaar
Draagtijd:
220 tot 290 dagen
Status:
Niet bedreigd