Bonte marter

Martes flavigula

De bonte marter is een vrij grote marter die voorkomt in het zuiden en oosten van Azië. Ze hebben een lang, slank lichaam van ongeveer 50 tot 70 cm. Daarnaast hebben ze nog een lange staart die ongeveer twee derde van de lichaamslengte is. De bonte marter valt op door zijn mooie geel met donkerbruine tot zwarte vacht en witte kin. 
 

voeding

Bonte marters zijn carnivoren, maar de samenstelling van hun dieet hangt af van de locatie en het seizoen. In het noorden van hun leefgebied jagen ze regelmatig in groepen op muskusherten. Ze eten ook kleinere zoogdieren zoals muizen, eekhoorns en hazen. Naast vlees eten ze fruit, insecten en noten. Met name in de warmere zuidelijke gebieden zal de bonte marter meer fruit en reptielen eten.
 

GEDRAG

Deze marters zijn over het algemeen overdag actief, maar soms ook ’s nachts. Veel marterachtigen zijn solitaire dieren, maar de bonte marter lijkt redelijk vaak voor te komen in kleine groepjes van 2 of 3 dieren. Dit komt met name van pas bij het bejagen van grotere dieren. Meestal zijn bonte marters op de grond te vinden, maar ze zijn ook erg goed in het beklimmen van bomen en kunnen goed van boom naar boom springen. Hierbij maken ze soms wel sprongen van 9 meter ver!    
 

Voortplanting

Na 220 tot 290 dagen komen er per worp zo'n 2 tot 5 jongen ter wereld. De paartijd van de bonte marter valt in augustus, waardoor de jongen in april geboren kunnen worden. Dit heeft te maken met een 'verlengde draagtijd'. De bevruchte eicel zal een paar maanden ophouden met groeien, zodat de jongen niet in de winter geboren worden maar in een gunstiger jaargetijde met veel voedsel. Jongen die twaalf weken oud zijn kunnen al voor zichzelf zorgen.    
 

Weetjes

  • De bevolking noemt de bonte marter ook wel 'honey dog', omdat hij zo van zoetigheid houdt.
  • Klasse:
    Zoogdieren
    Orde:
    Roofdieren
    Familie:
    Marterachtigen
    Leefgebied:
    Bij voorkeur gemengde bossen
    Gewicht:
    3,4 kg
    Max. Leeftijd:
    16 jaar
    Draagtijd:
    220 tot 290 dagen
    Status:
    Niet bedreigd