Bruine kapucijnaap

Cebus apella
De Bruine kapucijnaap is een apensoort uit Zuid-Amerika van ongeveer 30 tot 40 cm lang, met een staart van ongeveer 60 cm. De vacht van deze aap is beige/geel met een donkerbruine staart en poten. Boven op het hoofd bevind zich een donkerbruine kuif.
 

WAT EET HIJ?


De kapucijnaap eet voornamelijk fruit en plantenmateriaal. Daarnaast lusten ze op zijn tijd ook wel zaden, insecten, reptielen, vogeltjes en kleine zoogdieren. Wat ze eten hangt mede af van waar ze voorkomen en van het seizoen. Zo zijn er in het voorjaar meer vruchten te vinden als in de winter.
 

GEDRAG


Kapucijnapen zijn erg sociale dieren die vaak in groepen te vinden zijn. Het grootste gedeelte van de dag is de kapucijnaap bezig met het zoeken en verzamelen van voedsel. Als ze in de avond gaan slapen dan zoeken ze een hoge boom op om ze te beschermen tegen roofdieren die op de grond leven. 
 

DIERENWEETJE


Bruine kapucijnapen kunnen erg goed samen leven met andere apensoorten. Daarom overlapt hun leefgebied vaak die van andere soorten apen zoals saki's, slingerapen, brulapen, doodshoofdapen en tamarins.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Primaten
Familie:
Cebidae
Leefgebied:
Tropische en sub-tropische bossen
Gewicht:
1,3 tot 4,8 kg
Max. Leeftijd:
45 jaar in gevangenschap
Draagtijd:
150 tot 160 dagen
Status:
Niet bedreigd