Colombiaanse Slingeraap

Ateles fusciceps robustus
De Colombiaanse slingeraap is een apensoort die te vinden is in midden Amerika en in het noorden van Zuid Amerika. Slingerapen hebben lange dunne ledematen en een grijpstaart waarmee ze makkelijk van tak naar tak kunnen slingeren. Ze hebben geen duimen, waardoor ze makkelijker naar takken kunnen grijpen en deze steviger kunnen vasthouden. Slingerapen kunnen door deze aanpassingen sprongen maken van meer dan 9 meter!

WAT EET HIJ GRAAG?

Het liefst eet deze apensoort rijp fruit of jonge bladeren. Ze eten echter ook noten, zaden, insecten en soms eieren. De Colombiaanse slingeraap leeft in regenwouden die jaarrond voldoende voedsel bieden voor deze soort.
 

GEDRAG

De Colombiaanse slingeraap is overdag actief en slaapt ‘s nachts. Het grootste gedeelte verblijven ze in de boomtoppen in groepen van ongeveer 20 dieren. Ze zijn in het wild echter zelden dicht op elkaar te vinden, omdat ze zich onderverdelen in kleinere groepjes.
 

DIERENWEETJE


De Colombiaanse slingeraap is een ernstig bedreigde soort. Dit komt omdat het leefgebied met grote snelheid afneemt. Verder word er in sommige delen van het leefgebied nog steeds gejaagd op deze dieren. In de afgelopen 45 jaar is de populatie wilde slingerapen met maar liefst 80% afgenomen.
Klasse:
Zoogdieren
Orde:
Primaten
Familie:
Atelidae
Leefgebied:
Tropisch regenwoud
Gewicht:
9 kg
Max. Leeftijd:
24 jaar
Draagtijd:
262-232 dagen
Status:
Ernstig bedreigd